blokkk.com de gáz! - erős bástyánk                                         HíRKIRAKATTMUSTRA

 

 

Ötmillió liter pancs volt a boltokban

Cukrozott, hamisított, olasz bor, de már zárolták.

                                                                                                                                                                                                                               blokkk.com

Olasz import borok zárolását rendelte el a földművelésügyi miniszter. A gyanú szerint 50 ezer hektoliter, vagyis ötmillió liter olasz bor cukrozott, hamisított. A bor már a boltokban volt, ezért zárolni kellett, le is vették az üzletek polcairól.
 

A hamisított borokat az olasz és a magyar hatóságok is vizsgálják. A zárolási döntés előtt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa július elején felhívta tagjai figyelmét arra, hogy zárolják olasz eredetű készleteiket, egyes esetekben pedig a már kiszállított olasz borokat vonják vissza a polcokról, az Olaszországban felderített jövedéki visszaélés miatt.

Az információk szerint az olasz Cantine Brusa borászat - az egyik legnagyobb olasz borászat, amely több hazai importőr beszállítója - készleteit az olasz hatóságok zárolták és jövedéki törvénysértés miatt eljárást indítottak a cég ellen.

(Origo, 2015. július 18.)

 

Borral keverték a tokajit

Nem számított a naptár, csereberélték az évjáratokat.

Másfél milliárd forint értékű borkülönlegességet nem hozhat forgalomba tokajiként, vagy fajtamegjelöléssel a Tokaj Kereskedőház. Több ezer hektoliter tokaji aszút és szamorodnit lesz kénytelen lédig borként, vagy tokaji megjelölés nélkül kiárusítani az állami vállalat, derült ki egy átfogó vizsgálat nyomán.

Befejezték a mintegy hárommilliárd forint értéken nyilvántartott, nyár elején zárolt borkészlet független szakértői vizsgálatát. Másfél milliárdra becsülhető annak a borkészletnek az értéke, amely a Tokaj Kereskedőháznál lezajlott vizsgálat megállapítása szerint nem kerülhet kereskedelmi forgalomba, vagy nem árusítható tokaji- és fajtamegjelöléssel.  Az alapborok jelentős része megfelelt a követelményeknek, ám a kész és palackos boroknak csaknem fele bukott meg, utóbbiaknak több, mint kétharmada a legértékesebb, borkülönlegesség kategóriában.

 

A Tokaj Kereskedőház egy amerikai ügylet körül két évvel ezelőtt kialakult jogvita során szembesült azzal, hogy a cégnél a napi rutin része volt a pancsolás. A legjobb esetben csak évjáratokat kevertek, de volt, hogy a fajtákat is, annak ellenére, hogy ezt a szabályok kifejezetten tiltják. Ekkor úgy döntött a társaság, hogy a tokaji név hitelességének megőrzése érdekében a cég raktáraiból egyetlen palack 2013. előtti évjáratú bor sem kerülhet forgalomba, amíg a teljes készlet eredetét nem tisztázzák. A munkával nemrég végzett a borjogász vezette bizottság.

A bizottság állásfoglalása szerint a rostán fennakadt borok fogyasztása élelmiszer-biztonsági kockázattal nem jár, ám számos tétel nem felel meg a törvényi előírásoknak, vagy a termékleírásoknak, ezért nem forgalmazhatók az adott fajtaként, bizonyos esetben még tokajiként sem.

A készleten lévő másfél millió palack különböző borkülönlegesség alig több harmada bizonyult valóban különlegesnek. A tartályokban található több millió liter borban is volt némi keveredés. Van például olyan 2010-es ötputtonyos aszútétel, amelynek 76 ezer literjében csak 94 százalék volt a 2010-es évjárat, ezért önállóan csak késői szüretelésű borként hozhatják majd forgalomba. Százezer liter 2008-as szamorodniban pedig csak 84 százalék volt az adott évjáratú bor.
 

A Tokaj Kereskedőház úgy állt mindehhez, hogy az egész tokaji borvidék érdeke a nyilvántartásokt rendbe tétele. Az eset felveti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a minősítéseket végző szervezetek felelősségét is. A hegyaljai termőterület egyharmadáról szőlőt vásárló és az összes tokaji borkibocsátás felét adó cég egyébként 1500 szőlőt művelő család megélhetéséhez járul hozzá. A Tokaj Kereskedőházhoz hasonló vizsgálatokra szükség lehet a borvidék többi szereplőjénél is.

Népszabadság, 2014. október 2.)
 

 
 

blokkk.com Vissza: blokkk.com nyitóoldal Vissza: de gáz!