blokkk.com                                                     butik pórázon » leleménypult                                        hírkirakattmustra 

 

Jelöletlen, penészes túró, vaj

A kistermelő a nagykereskedésben vásárolt szlovák juhtúrót és vajat kicsomagolva sajátjaként árulta.

___________________________________________________________________blokkk.com

 

Több mint 450 kg jelöletlen, továbbá részben penészes tejterméket foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrei egy kistarcsai kistermelőnél. A vizsgálat során megállapították, hogy a kistermelő a nagykereskedésben vásárolt szlovák juhtúrót és vajat kicsomagolta, majd sajátjaként értékesítette.


Számos szabálytalanságot találtak a NÉBIH ellenőrei egy Pest megyei kistermelőnél tartott vizsgálat során. A telepen szarvasmarhát, sertést és kecskét is tartottak, a szükséges dokumentumok azonban, például a különböző betegségekről mentességet igazoló vizsgálati eredmények, valamint az állatok eredetét bizonyító papírok, számos esetben hiányoztak. A hatóság az állategészségügyi vizsgálatok elvégzéséig, valamint az egyed-nyilvántartás rendbetételéig elrendelte a 10 szarvasmarha, a 13 sertés és a 93 kecske forgalmi korlátozását.

A kistermelő tejtermék előállítással is foglalkozott, a nyomon követést biztosító nyilvántartásokat azonban már 2010. vége óta nem vezette. A NÉBIH ellenőrei a vizsgálat során megállapították, hogy a termékek előállításához használt helyiség takarítatlan és takaríthatatlan: a padozata repedezett, a falak és a mennyezet szennyezet, penészes, pókhálós, a sajtkészítéshez használt formák szintén piszkosak voltak.

A félkész- és késztermékeket az előírásoknak nem megfelelően egy hűtőkamrában érlelte, tárolta a kistermelő. A szakemberek végül 12 tétel, összesen 460 kg jelöletlen, valamint részben penészes tejtermék kivonását a forgalomból, valamint megsemmisítést rendelték el, továbbá annak végrehajtásáig a jogsértő termékeket hatósági zár alá vették. A vizsgálat során megállapították, hogy a kistermelő a nagykereskedésben vásárolt szlovák juhtúrót (brynza) és vajat kicsomagolás után saját készítésű termékként árulta, elsősorban a gödöllői piacon.

A feltárt higiéniai hiányosságok és élelmiszerbiztonsági problémák miatt a hatóság felfüggesztette a kistermelő tejtermék előállítói tevékenységét. A felfüggesztés feloldásának feltétele a hibák kijavítása és egy újabb, kedvező kimenetelű hatósági szemle.

Az eljárás folyamatban van
Balázs Gábor kistarcsai kistermelővel szemben. Az ügyben több százezer forintos bírság várható.

(NÉBIH, 2017. január 27.)

 

Tejbaj

Az ellenőrök kiürítették az UHT tejes polcokat.

___________________________________blokkk.com

 

Újabb szlovák, cseh és lengyel eredetű ultrahőkezelt (UHT) tejet vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A tejpiaci ellenőrzések során 48-féle dobozos tejet vizsgáltak meg a hatóság szakemberei.

 

A laboratóriumi eredmények alapján a 48 féle dobozos tejből összesen 22 tétel, több tízezer liter, többségében 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tejet kellett kivonni a forgalomból, mivel zsírtartalmuk alacsonyabb volt a csomagoláson szereplő értéknél. Az érintett termékek közül 15 szlovák, hat cseh és egy lengyel előállítótól jutott a magyar boltokba.


A hatósági fellépés nyomán több tízezer liter, a vásárlókat megtévesztő terméket szedettek le a polcokról. A hivatal tájékoztatása szerint a tejzsír a tej értékes része, amit fölözés után például tejszín, vaj vagy tejföl készítésére használnak. A feltüntetettnél alacsonyabb zsírtartalom ezért a fogyasztók megtévesztéséhez vezet.

 

Az ellenőrzési akcióban a mintegy 311 tételnyi UHT tej mellett több mint 520, importból származó félkemény sajtot is megvizsgált a hatóság. A hivatal azt vizsgálta, hogy ezek a termékek megfelelnek-e a különböző élelmiszer-biztonsági, például jelölési és nyomon követési előírásoknak. A Nébih tájékoztatása szerint a jövőben is számítani lehet hasonló ellenőrzésekre, ugyanis folyamatosan vizsgálják a kereskedelemben kapható élelmiszereket, hogy kiszűrjék a nem biztonságos, vagy a vásárlókat megtévesztő termékeket.

(Magyar Idők, 2016. június 17.)

 

Forralja a tejet a NÉBIH

Folynak a tejpiaci ellenőrzések. A laboreredményekre még várni kell.

_________________________________________________blokkk.com

 

Jelenleg is tartanak a tejpiaci ellenőrzések, azonban már az első hetekben is több eljárást kellett indítania a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (NÉBIH). Tisztességtelen forgalmazói magatartás, élelmiszerlánc-felügyeleti díj és marketing hozzájárulás befizetésének elmaradása miatt is intézkedni kellett. Emellett a laboratóriumi vizsgálatok alapján több szlovák, valamint cseh eredetű 1,5%-os UHT tejet kell kivonni a forgalomból, mert zsírtartalmuk alacsonyabb a jelölésen szereplőnél.

Április 1-15. között mintegy 300 élelmiszerforgalmazónál végeztek mintavétellel egybekötött ellenőrzést a megyei kormányhivatalok ellenőrei. A szakemberek a nem magyar előállítású, alacsony áron értékesített UHT tejeket és félkemény sajtokat vizsgálták. Az akcióban 311 tétel UHT tejet és 522 tétel félkemény sajtot ellenőriztek. Az ellenőrök két kiskereskedelmi egységben tapasztaltak jelölési szabálytalanságot.

A több mint 100 tej, valamint sajtminta laboratóriumi vizsgálata még tart, azonban már az eddigi eredmények alapján is több szlovák, valamint cseh eredetű 1,5%-os UHT tejet kell kivonni a forgalomból alacsony zsírtartalom miatt. A tejzsír a tej értékes része, amit fölözés után például tejszín, vaj vagy tejföl készítésére használnak. A NÉBIH vizsgálatán kiszűrt termékek zsírtartalma alacsonyabb volt, mint amit a gyártók a dobozon feltűntettek, megtévesztve ezzel a vásárlókat.

Zajlik az adatok kiértékelése a tisztességtelen forgalmazói magatartásra és a beszerzési ár alatti értékesítésre irányuló ellenőrzéseknél is. A NÉBIH szakemberei 9 kereskedőnél és 6 kereskedelmi láncnál vizsgálták a kiugróan alacsony áron kínált akciós UHT tejeket és trappista sajtokat. Az előzetes adatok alapján egy kereskedő és egy üzletlánc számíthat büntetésre tisztességtelen forgalmazói magatartás miatt.

Az ellenőrzések kiterjednek a 2015-ös élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásának és befizetésének teljesítésére is. E téren öt céggel szemben kellett eddig intézkedni, jellemzően azért, mert késve tettek eleget bevallási, továbbá befizetési kötelezettségüknek. A felügyeleti díjjal kapcsolatos problémák miatt eddig 1,8 millió forint bírságot szabott ki a hatóság.

A NÉBIH szakemberei mintegy 60 cégnél vizsgálták azt is, hogy befizették-e a kötelező marketing hozzájárulást a Tej Terméktanácsnak. A ellenőrzések eredményeként két céget több mint 700 000 Ft megfizetésére kötelezte a hatóság.

(NÉBIH, 2016. április 27.)

 

Nyomás a tejre

A NÉBIH nekiesett a tejáraknak a boltokban. 100 millió volt a bírság.

_________________________________________________blokkk.com

 

A 1,5%-os zsírtartalmú UHT tejek értékesítésében a beszállítókkal szembeni tisztességtelen forgalmazói magatartást vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az akció az előállítók, a forgalmazók és kereskedők korrekt piaci viszonyának elemzésére irányult és elsősorban a beszállítók hátrányos megkülönböztetésének kiszűrését célozta. Az ellenőrzések során a szakemberek a 41 vizsgálat több mint 30%-ánál megállapították a tisztességtelen forgalmazói magatartás megvalósulását, amely miatt öt esetben, több mint 96 millió forint értékben bírságot is kiszabtak a hivatal ellenőrei.

Az UHT tejek esetében a tisztességtelen forgalmazói magatartás elsősorban a termékek beszerzési ár alatti értékesítésével, valamint a magyar és külföldi tejek árképzésének különbségében valósulhat meg. Tilos a beszerzés ár alatti értékesítés, valamint az eltérő árképzés a hazai és az import élelmiszereknél. A NÉBIH szakemberei az elmúlt időszakban 41 ilyen irányú vizsgálatot végeztek. Az ellenőrzések felét hat kereskedelmi láncnál, valamint három - kereskedelmi lánchoz franchise szerződéssel kapcsolódó - kiskereskedőnél folytatták le, míg a másik felét kereskedő kis- és középvállalkozásoknál.

Az árképzés vizsgálata során jelentős eltéréseket tapasztaltak a szakértők. Egyes hazai tejeket akár 10-30%-al magasabb árréssel is értékesítettek, ami miatt a magyar termékek fogyasztói ára emelkedett. Ezzel pedig jelentős negatív hatást gyakoroltak a hazai termékek eladásaira az egyébként is árérzékeny piacon, az importtal szemben.

A szakemberek a 41 ellenőrzés több mint 30%-ánál megállapították a tisztességtelen forgalmazói magatartást. A szabálytalanságok összesen 19 féle – 5 kereskedelmi és 14 gyártói, ún. saját márkás – tej forgalmazását érintették, amelyek közül 9 magyar és 10 külföldi gyártású volt. A szabálysértések súlyosságát mérlegelve végül öt esetben összesen 96 millió forint értékben szabott ki termékpálya felügyeleti bírságot a hivatal.

A NÉBIH szakemberei a jövőben is folyamatosan vizsgálja a tisztességtelen forgalmazói magatartást a kereskedelemben.

(NÉBIH, 2016. március 9.)

 

Már az is baj, ha olcsó a tej?

Hát igen, ha nem fizetnek áfát.

___________________________________blokkk.com

 

Gyanúsan olcsó tej az adóhatóság szerint egyes áruházakban. A gyanú beigazolódni látszik, mivel mint kiderült, az uniós áfaszabályok kijátszásával hozott forgalomba Szlovákiából származó tejet az a céghálózat, amelyet a NAV adóellenőrei göngyölítettek fel Budapesten. Az esetet feltáró adóigazgatóság feljelentést tett a NAV pénzügyi nyomozóinál bűncselekmény gyanúja miatt.


Az ügyletekben részt vevő társaságok közötti személyi összefonódások alapján egyértelmű, hogy a gazdasági kapcsolat eredeti célja a nagymértékű áfacsalás volt, amivel a haszonhúzók és az őket segítő társaságok jelentős kárt okoztak az állami költségvetésnek.

A láncolatot eleve úgy építették fel, hogy a tej szlovákiai beszerzése és magyarországi értékesítése utáni jelentős összegű általános forgalmi adó megfizetését elkerüljék. A beszállítóként feltüntetett cégek szerepe csupán az volt, hogy közbeiktatásukkal a láncolat élén álló társaságnál levonhassák az áfát, amit viszont ezek a cégek sem fizettek be, ugyanis a kiszámlázott ügyletek utáni adófizetési kötelezettségüket nem teljesítették. Ez a módszer biztosította a fedezetet ahhoz, hogy a tejet még a beszerzési árnál is olcsóbban értékesíthessék Magyarországon. Az adóellenőrzés csaknem 55 millió forint nettó adókülönbözetre derített fényt. Az adóhatóság a feltárt láncolat öt gazdasági társaságához köthető öt személlyel szemben költségvetési csalás gyanúja miatt tett feljelentést a NAV pénzügyi nyomozóinál.

(NAV, 2015. július 2.)

 

Sajtrecept: egy kis lejárt is kell bele?

A biztonság kedvéért hőkezelték a szennyezett, penészes lejárt sajtot a sajtüzemben, hiába, a gondosság mindenekelőtt.

__________________________________________________________________blokkk.com

 

Újabb hiányosságokat tárt fel a NÉBIH tejágazati célellenőrzése: több autóval terítették Budapesten és környékén a Nógrád megyében engedély nélkül palackozott tejet, egy fővárosi sajtgyártó üzemben pedig bevett gyakorlatnak számított, hogy lejárt alapanyagokat, valamint selejt késztermékeket hőkezeltek és használtak fel újra a gyártás során. A „friss” termékekbe több éve lejártak is bedolgozásra kerülhettek. A lejárt termékek jelentős része szennyezett, penészes, rovarokkal belepett volt.


Az országos főállatorvos nyáron rendelte el a tejágazati ellenőrzést, ennek folytatásaként a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága négy megyében tartott célellenőrzést az elmúlt időszakban. A Bács-Kiskun és Vas megyében található sajtüzemekben csupán apróbb hiányosságokat tapasztaltak az ellenőrök. Bőven akadt azonban dolga a szakembereknek Nógrád megyében, ahol a célellenőrzés eredményeként egy olyan engedély nélkül üzemelő tejpalackozó egység működését tiltották meg, ahonnan naponta 500-1200 liter tejet szállítottak ki. A vizsgálat során kiderült, hogy több mint 500 liter jelöletlen, nem nyomon követhető, ennek nyomán tartályos és már kipalackozott tejet foglaltak le.
 

Egy fővárosi sajtüzemben a KÜI vizsgálata során kiderült, hogy rendszeresen hőkezelték a lejárt alapanyagokat és selejt termékeket késztermékeik előállításához. Az élelmiszerbiztonsági hatóság eddig 160 tonna ilyen alapanyagnak szánt terméket semmisített meg azonnali hatállyal. A cég készletét zárolták, az üzletekbe kikerült késztermékek visszahívása folyamatban van.


Az eljárások folyamatban vannak, előreláthatólag több tízmillió forintos bírság várható a két ügyben.

(NÉBIH, 2014. október 21.)

 
 

blokkk.com                                              butik pórázon                                        f blokkk.com