blokkk.com                                          │ butik pórázon » leleménypult │                                               │ hírkirakattmustra │         

 

Megint gyanús az étolaj

A magyar láncok belepancsoltak az áfa-gyanús étolajba.

__________________________________________________________________blokkk.com

A jelek szerint újra olyan étolajok tűntek fel a magyar élelmiszerboltokban, amelyek alacsony árát látva felvetődhet az általános forgalmi adóval kapcsolatos csalás gyanúja is. A boltokat egy független szakértőkből álló csoport járta végig a Magyar Nemzet tudósítása szerint. Meglepetésre még olyan országbeli étolajgyártót is találtak, amelyben csak elenyésző mennyiségben termesztenek napraforgót. A külföldről importált étolajmárkák a Reálban, a CBA-ban és több kisebb élelmiszerboltban tűntek fel.

 

A gazdasági szakemberekből álló csoport, mely utánajárt a gyanús étolajoknak, még az elhíresült Bunge-botrány idején jött létre. Az amerikai cég Magyarországon forgalmaz étolajat, a legnagyobb piaci szereplő. A Bunge 2011-ben arra kérte a szakértői csoportot, nézzen utána, mennyire mélyen érinti az áfacsalás az étolaj magyar piacát. A hosszas kutatómunka után a Bunge 2013-ban feljelentést tett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), ami után 2,3 milliárdos áfacsalásra derült fény. Kiderült, hogy közel két tucat étolajtermék lehetett érintett a csalási ügyekben. Ezek java része Romániából érkezett, de volt ukrán és szerb gyártmány is a gyanús étolajok között. Az ügynek 14 gyanúsítottja volt.

Az életre keltett egykori szakértői csoport szerint a korábban gyanússá vált márkákból jó néhány megint nagy tételben kapható a boltokban. A nevük elhallgatását kérő szakértők az ország 14 településén vásároltak étolajat és egyebek mellett arra figyeltek, hogy a kötelező adatok szerepelnek-e a címkéjükön. A magyar szabályozás egyébként meglátásuk szerint rendkívül engedéken, mivel elég a gyártót, vagy a forgalmazót feltüntetni. Más alapvető élelmiszernél az élelmiszer-biztonsági törvény rendelkezései szerint a gyártót is kötelező feltüntetni a termék csomagolásán.

 

A vizsgálatot végző csoport rámutatott, hogy bizonytalan hátterű, cseh, ukrán, szerb, horvát cégek kerültek a címkékre, meghatározhatatlan telephellyel. Ez pedig gyanús, mert a csalók, kihasználva a határok könnyű átjárhatóságát és az ellenőrzés hiányosságait, az úgynevezett körhintacsalás során előszeretettel viszik be a például Ukrajnában megvásárolt árucikket Szlovákiába, majd onnan hozzák Magyarországra. A csoport szerint az is rendkívül furcsa, hogy a Tena márkán Horvátországot tüntették fel gyártóként. Ott ugyanis gyakorlatilag nem terem napraforgó, amiből olajat lehet készíteni. Ráadásul ezt egy cseh cég forgalmazza, így onnan érkezik a termék Magyarországra, de még így is csak maximum 370 forint körül árulják a boltokban.

A független piackutató kifejtette, ha minden szabályosan működne, akkor nem tudnák ilyen alacsonyan tartani a termékek árát. Ezt csak többszörösen áfacsalt árukkal lehet elérni. A Magyarországon gyártott, a Bunge révén forgalmazott Vénusz olaj 400–420, a Floriol 500–510, a Kunsági éden 400 forintért kapható. Ehhez képest például a Horvátországban gyártott Tena 309, az ukrán Majola pedig 315 forintért is megvásárolható literenként. A szervezet nyolc olyan márkát azonosított, amelyek élelmiszer-biztonság és áfacsalás szempontjából tekinthetők gyanúsnak. Furcsállták azt a kifejezést is, hogy az „EU-ban legyártva”. Ez a szöveg a Sunflower márkanévre keresztelt termék csomagolásán szerepel eredet megjelölésként, ugyanezen pedig forgalmazóként szintén egy cseh céget tüntettek fel.
 

A forgalmazó bolthálózatok eddig úgy nyilatkoztak, hogy az ezeket a terméket beszállító, magyar székhelyű céggel szerződéses kapcsolatban állnak. Jelenleg semmi olyan információ nem áll a rendelkezésükre, hogy a beszállítóval, vagy a termékekkel bármilyen probléma lenne. Fodor Attila hozzátette, a szállító nyilatkozik arról, hogy az áthárított áfát a költségvetéssel szemben elszámolja. Az üzletláncok a hatóságok nyilvános adatbázisai és közhiteles nyilvántartások alapján a kereskedelemben szokásos ellenőrzési eljárásoknak vetik alá beszállítóikat a szerződéskötések előtt.

 

Időkközben a NÉBIH megkezdte a gyanús étolajok vizsgálatát.
 

 

Az MTI korábbi híradása szerint egyébként más étolajcsalásos ügy is horogra akadt. Huszonhat ember ellen emeltek vádat egy kiskunfélegyházi étolajgyártó cég működése ügyében. A kft. vezetője 2011. és 2013. között jelentős mennyiségű étolajat gyártott, amelyhez az alapanyagot áfamentesen Romániából és Bulgáriából szerezte be. A vállalkozás később nem tett eleget továbbértékesítés utáni áfafizetési kötelezettségének. A cégvezető a társaival egy olyan láncolatot hozott létre, amely valós gazdasági tevékenység nélküli számlázást végzett. Ezzel a módszerrel több éven keresztül azt a látszatot keltették, mintha az étolajgyártó és -forgalmazó kft. az árut belföldi cégektől szerezte volna be és megfizette volna a belföldi áfát. Az elkövetők csaknem három éven át több mint 4 milliárd forint áfát nem fizettek be, majd a céget eladták.

(Magyar Nemzet, 2016. június 23., 24.)

 
 

blokkk.com │                                            butik pórázon │                                               f » blokkk.com │