blokkk.com                                                butik pórázon » leleménypult                                             hírkirakattmustra

 

Nagyot kapott a Facebook

Az EU 110 millió dollárt mért ki. Félrevezették a felhasználókat.

 

Extra bírságot, 110 millió eurós büntetést szabott ki az Európai Unió versenyügyi hatósága a Facebookra, mert a közösségi portál félrevezette a felhasználóit a WhatsApp 2014-es felvásárlása során, tudósít az Index.


Az volt a gond, hogy a Facebook összevetette a felhasználói fiókjait a WhatsApp felhasználói fiókjaival. A két cég 2014-es összeolvadásának felülvizsgálatakor azt mondta a Facebook, hogy ez nem fog megtörténni, de ez félrevezető volt. Már akkor is megvoltak a technikai feltételei ennek az adategyeztetésnek, és a Facebook dolgozói ezt pontosan tudták.

A Facebook közölte, hogy nem volt szándékos a dolog. Az Európai Bizottság a közösségi portál akkori pénzügyi forgalmának 1 százalékát is kiszabhatta volna bírságként, ami nagyjából 276 millió dolláros büntetés lett volna, de értékelték a Facebook igyekezetét az együttműködésre, és hogy elismerte a cég a tettét.


Ettől az ügytől teljesen független a Facebook adatvédelmével kapcsolatos uniós vizsgálat, most csak a WhatsApp felvásárlását zárták le ezzel a csinos kis büntetési tétellel.

(Index, 2017. április 18.)

 

100 milkóval szívott a Google és a Facebook

Hamis számlákra 100 millió dollárt fizetett a Google és a Facebook.

 

100 millió dolláros csalás áldozata lett a Google és a Facebook. A netes szélhámosok általában naiv magánszemélyektől próbálnak kisebb-nagyobb összegeket kicsalni. Persze nem mindenki elégedik meg az ilyen másodosztálybeli kóklerkedéssel, egy litván férfi 100 millió dollárt (olyan 29 milliárd forintot) számláztatott ki magának a Google és a Facebook könyvelőrészlegeinek megtévesztésével, tudósít az Origo.

Erről a megdöbbentő csalásról számolt be a Fortune. A litván Evaldas Rimasauskas 2013-2015 között bő 100 millió dollárt csalt ki a Google és a Facebook könyvelőrészlegeiből. A 48 éves férfi megszemélyesítette az érintett vállalkozásoknak többek közt szervereket szállító Quanta Computert, és hamis számlákkal meg nem történt szállítások után kért fizetséget. A csalással szerzett pénzt Rimasauskas többek közt ciprusi, hongkongi, lett, litván, magyar és szlovák bankszámlákon terítette szét.


A Google mostanra az összes kicsalt pénzét visszakapta, a Facebook viszont csak a kárának nagyját tudta visszaszerezni. Rimasauskast 2017 márciusának végén vette őrizetbe a litván rendőrség, de az nem tisztázott, hogy konkrétan kiadták-e már az Egyesült Államoknak. A tetteiért elméletileg még 82 évnél is több börtönbüntetést is kaphat.

(Origo, 2017. április 29.)

 

 

blokkk.com                                                butik pórázon                                             fblokkk.com