blokkk.com                                                 butik pórázon » áruházregula                                                hírkirakattmustra

 

Reklámadó: benyújtva a 7,5%, a visszatérítést pedig visszaszedik

Most 5,3% a reklámadó, emelték volna 9%-ra, de inkább 7,5% lehet, ez a legújabb javaslat. Így a költségvetés haszna évi ötmilliárd. És ha a 7,5%-os kulcs négy évig marad, akkor fillérre pontosan vissza is szedik a visszatérítést. A boltokban, szolgáltatóhelyeken így majd ezer forintból egy forint a reklámadóra megy el. Az áruházi újság reklámadómentes lesz, meg bizonyára sokkal vastagabb.

 

A FIDESZ frakcióvezetője május 5-én benyújtotta az Országgyűlésnek azt a módosító javaslatot, mely nyomán a reklámadó mértéke 7,5% lenne 2017 júniusától. Nyilatkozata szerint négy évig maradhat ez a kulcs, mert ennyi ideig tart a korábbi években befizetett reklámadó visszatérítése. Rögvest felvetődik a kérdés, hogy a számítást végző szakértők milyen alapon számoltak, hiszen feltehetően nem a frakcióvezető dolga a szorzás-osztás napi aprómunkája, de hát egy adó visszatérítésének nem kell négy évig tartania. Persze az is kérdés, hogy mi lesz ennek a visszatérítésnek a technikája, visszautalni ugyanis pillanatok műve is lehetne. És az is lehet, hogy valakik másfajta visszatérítésre gondoltak: vissza is szedik azt, amit visszatérítettek.

 

Miért is mindez? Azok a fránya uniós bürokraták...

A reklámadó törvény 2014. augusztus 15-én lépett hatályba, előtte ilyen közteher nem volt. A reklámadót sávos rendben kellett fizetni: 500 millió forint reklámbevételig nem kellett adót fizetni, 0,5 milliárd és 5 milliárd forint között 1%, felette pedig egyre nagyobb volt a sarc, a 20 milliárdnál több reklámbevétel esetében már 40%-os. 2015-től  ebben a legmagasabb reklámbevételű sávban már 50%-os kulccsal kellett számolni, amitől az RTL televíziónál nagyon fájtak a fejek. És mint kiderült, a brüsszeli bürokraták köreiben is, akik nagyon nem szeretik a sávos, gyaníthatóan valakik célzott megadóztatására irányuló adókat. Ezért kellett az azonos módon összebarkácsolt élelmiszerlánc felügyeleti díjat is ugyanekkor megszüntetni és sávmentesíteni, egy kulcsot alkalmazva.

 

Az uniós bürokraták döntése nyomán nagyon gyorsan meg kellett változtatni a reklámadó sávos rendjét, ezért léptették be 2015. július 5-től a ma még hatályos szabályt (100 millió reklámbevételig nem kell fizetni reklámadót, a több bevétel után pedig 5,3% a kulcs). De hát ez sem tetszik a brüsszeli bürokratáknak, nekik a 100 millió forint alatti nulla kulcs is sávnak számít. A nemzetközi bíróság pedig, ahova a magyar kormány fordult igazáért, nem engedte az uniós döntés felfüggesztését a vita lezárásáig. Így a magyar kormánynak lépnie kell, méghozzá megint nagyon fürgén. Két választása van. Vagy befizetteti a 100 milliós reklámbevétel alatt is a reklámadót, visszamenőleg persze, vagy ő téríti vissza utólag minden befizetőnek minden befizetett adóját. Utóbbira esett a magyar kormány választása.

 

2017-ben még jól is járhat reklámpiac, na de utána...

2017-ben - ha más nem változik a friss módosítási csomagban - még nem lenne olyan vészes a reklámpiac adóterhelése a jelenlegihez képest. Ennek oka, hogy a javasolt 7,5%-os kulcs csak júniustól lépne be, az év első öt hónapja után pedig nem kellene fizetni, így éves szintre vetítve csak 4,4%-kal kell számolni egész (pontosan 4,375%-kal). Ez kizárólag 2017-ben a jelenlegi 5,3%-os kulcsnál kevesebb, persze adóból minden fillér sok. És nem feledhető, hogy a reklámpiac minden más adót is megfizet, társaságit, általános forgalmit is. A reklámadó igazából a 27%-os áfakulcs megfejelése, nem is kicsit, egy kiságazati adóval.

 

A költségvetés 2014-ben 3,3 milliárd, 2015-ben 6,1 milliárd, 2016-ban pedig 12,6 milliárd reklámadó bevételt könyvelhetett el, összesen 22 milliárd forintot. Ez, ha újabb módosítás nem csúszik be az Országgyűlés előtt fekvő javaslathoz, végül visszajár majd, valamilyen visszatérítés formájában.

 

A kormány az Országgyűlésnek benyújtott javaslata alapján úgy tervezi a korábbi évek reklámadójának visszatérítését, hogy a 2017-es esztendőt megelőző reklámadó befizetések túlfizetésnek számítanak, ami majd visszatéríthető lesz az adózás rendjének megfelelően, lehetőségéről és feltételeiről pedig az adóhatóság értesíti a jogosultakat. Nos, a visszatérítéshez nem biztos, hogy kell négy esztendő, kérdés persze a pontos technikája.

 

A 2017. évi költségvetés már korábban jóváhagyott reklámadó előirányzata 11,7 milliárd forint, de ha a reklámadó módosítása a jelenlegi formájában átmegy az Országgyűlésben, akkor abból - időarányosan - csak 6,8 milliárd forint bevétel lehet (júniustól számolva a 7,5%-os kulccsal).

 

Így 2017-ben még jól is járhat a reklámpiac, hiszen kell ugyan adót fizetnie a június-december időszakra, de kevesebbet, mint korábban tervezték és amennyit 2016-ban fizettek. Ráadásul vissza is térítenek valamennyit a korábban befizetett adóból, csak nem tudni pontosan, hogy mikor és mennyit. A frakcióvezető nyilatkozata szerint négy év alatt, valamikor, valamennyit.

 

Na de mi lesz 2018-tól?

A kormány 2018-ban 16,9 milliárd forint reklámadóval számolt, feltehetően az első körben javasolt 9%-os kulcs mellett. A 7,5%-os kulcs esetében azonban ebből az előirányzatból kiindulva csak 14 milliárd forint körüli bevétel lehetne (fillérre pontosan 14,08 milliárd), ha más feltételek nem változnak a javaslatcsomagban. A költségvetési javaslat azonban némileg alulbecsült, kiindulva a 2016 évi 12,6 milliárd forintos reklámadó bevételből, valamint a 2017 évi előirányzatból mindkettő esetében az 5,3%-os kulcs mellett (a 2017 évi előirányzatot korábban még az 5,3%-os kulcs mellett számolták ki). A Reklámszövetség felméréseiből következtetve a reklámpiac eleve 200 milliárd forintnál nagyobb lehet, az adóbevételeket is figyelembe véve 230-240 milliárd forintot is elérhet.

 

A jelenleg hatályos rendben a változatlan 5,3%-os kulcsot feltételezve a beszedhető reklámadó 12,5 milliárd forint környékén mozoghat évente.

 

A 7,5%-os kulccsal számolva ugyanakkor, belekalkulálva a reklámpiac némi növekedését is (ami önmagában egy 7,5%-os kulcs mellett eléggé nehézkes lehetne, de ott van még a visszatérítés és az állami reklámköltések feneketlen bugyra), évente 17,5 milliárd nagyságrendű reklámadó bevétel várható.

 

A reklámadó kulcsának megemelése nyomán az adóbevételi különbség végül 2018-tól évi 5 milliárd forint körüli összeg. Nagyjából és legalább.

 

Így a reklámpiac visszanyögheti a visszatérített 20 milliárdját négy év alatt

Az előbbi számtan nyomán felvetődik egy másik lehetőség is azonban, hogy miért is kell a 7,5%-os reklámadókulcs, és miért pont négy évig. Feltételezhető az is, hogy a kormány a korábbi években beszedett és a javaslatcsomagban visszatérítésre ítélt 22 milliárd forintját, vagy legalább annak egy részét vissza akarja szedni. Ha ez nem így lenne, akkor teljesen felesleges a kulcsemelés, hiszen a 7,5% azért jócskán több az 5,3%-nál. Ez viszont azt jelentené, hogy a reklámpiac változatlan nagysága esetén az 5,3%-os jelenlegi és a 7,5%-os tervezett kulcs közötti különbség lehet ennek a feltételezett költségvetési igénynek a fedezete.

 

Feltehetően mind a 22 milliárd forintot nem fogják a reklámos cégeknek maradéktalanul visszatéríteni, így az egyszerűség kedvéért - némi járulékos veszteséget feltételezve - 20 milliárd forint lehet a költségvetésnek az a vesztesége, ami részben, vagy teljes egészében pótolható a 7,5%-os magasabb reklámadó kulccsal. Ehhez egyébként - némi filléreskedést is feltételezve - hozzájöhet még a 2017-es év első öt hónapjának a nulla százalékos kulcs miatti elmaradása is, a 11,7 milliárd és a 6,8 milliárd forint különbsége, ami csaknem 5 milliárd forint további kiesés (pontosan 4,9 milliárd, de lehet kerekítéssel számolni). Némi további költségvetési veszteséget jelenthet az áruházi reklámújságok adótlanítása is.

 

Hát akár a 20 milliárd, akár a 25 milliárd a kiesés a költségvetésből, ha vissza akarná szedni a kormány, vaskos összeg. De hát a négy esztendőre beígért 7,5%-os reklámadó kulcs a 20 milliárd forint visszaszedésére pontosan elég.

 

Amit persze az utolsó fillérig a vásárló fizet meg a végén, még ha csapágyat is reklámoz valaki (az majd ott pörög a bicikliben, vagy az autóban). A reklámadó éves 14 milliárd forint körüli nagysága azt jelenti a családok költekezésében, hogy a boltban, vagy a különböző szolgáltatóhelyeken minden ezer forint után egy forint a reklámadó fedezete. A reklámos cégek ugyanis megfizettetik megrendelőikkel a reklám árát, amiben a reklámadó is benne van, más választásuk nincs.

 

És ne feledje senki, a plázastoppot is három évre vezette be a kormány, még 2012-től, de némi ráncfelvarrással ma is tart. 

 

Na és az áruházi újságok? Ott nem emelkedik, hanem megszűnik a reklámadó: majd sokkal többet tolonganak az áruházaknál a gyártók, hogy adómentesen itt hirdethessenek

Hát azt nem akaródzik megadóztatni. Két lövéssel végeznék ki az áruházi újságok megadóztatását, ami alapos fordulat ahhoz képest, hogy nemrégiben még ki akarták nyírni ezt a reklámhordozót. Az egyik, hogy csak az a reklám a reklámadó alapja, ahol ellenszolgáltatás  fejében teszik közzé, tehát pénzért. Az áruház újság pedig ingyenes. A másik, hogy megszűnne az úgynevezett saját célú reklám fogalma, amibe az áruházi újság is beletartozik, amikor a reklám közzétevője a saját portékáját reklámozza.

 

Na de miért is? Hiszen nemrégiben még ki akarták nyírni a multi áruházak minden reklámját, most meg azt az adót sem adót kell fizetniük utána, amit eddig. Az is pénz. De ha így lesz, az áruházi újságok sokkal vastagabbak lesznek, mint eddig, hiszen a gyártóknak olcsóbb lesz ott reklámozniuk a portékájukat, mint a drága napilapban, internetes portálon, vagy televízióban.

 

Kérdés persze, hogy mi változik még a törvénycsomagban a közeli napokban.

(blokkk.com, 2017. május 8.)

 

Reklámadó: elhasalt, lehet visszafizetni

Most sem sikerült Brüsszelt lenyomni, hát 20 milliárd forintja bánja a költségvetésnek. Na, de utána 9% lesz a reklámadó. Az áruházi újságok megússzák, vagy ki tudja, de azért az élelmiszerlánc felügyeleti díjból lehetett volna tanulni.

 

Az Európai Bizottságnak nem tetszik a magyar reklámadó, a magyar kormánynak viszont nem tetszik a brüsszeli eljárás. A Bizottság szerint a reklámadó sávos - kétkulcsos - rendje, a 100 millió forintnál kisebb adóalap utáni nulla kulcs, a veszteséges vállalkozások adóalap-csökkentésének lehetősége, valamint a jelenlegi mértékrendszer alkalmazhatósága a korábbi adóévekre tiltott állami támogatásnak minősül.

 

A magyar kormány persze nem hagyta annyiban a dolgot, ezért eljárást indított az Európai Bizottság ellen az Európai Bíróság előtt. Egyrészt azt kérte, hogy a Bíróság helyezze hatályon kívül a Bizottság döntését, másrészt a bírósági eljárás legelején függessze fel annak végrehajtását. Hát ez nem sikerült, a Bíróság nem látott elég okot a Bizottság döntésének felfüggesztésére, ezért választotta azt a megoldást a kormány, hogy visszafizeti a korábbi években beszedett reklámadót.

 

A kormány március 28-án be is nyújtotta a reklámadó módosítására irányuló javaslatát az Országgyűlésnek, az uniós eljárásra hivatkozva. A törvényjavaslat célja a kormány indoklása szerint, hogy az alacsony (100 millió forintnál nem magasabb) reklámadóalappal rendelkező vállalkozásoknak lehetőség szerint a továbbiakban se kelljen reklámadót fizetni. Ezért a törvényjavaslat szerint 100 millió forint továbbra is mentes lenne az adó alól.
 

A magyar kormány megtehette volna azt, miként a Bizottság felszólította, hogy a tiltott állami támogatásnak megfelelő összegeket beszedi a reklámadó érintett alanyaitól, de erre nem vállalkozott. A másik választás, hogy ő fizet.

 

A reklámadó mértéke a jelenleg hatályos szabályok szerint az adóalap 100 millió forintot meg nem haladó része után 0%, az adóalap 100 millió forintot meghaladó része után pedig 5,3%. A saját célú reklám (a közzétevő saját termékére, árujára, szolgáltatására, tevékenységére, nevére, megjelenésére vonatkozó reklám, így az áruházi újság) esetében az adó alapja a reklám közzétételével kapcsolatban közvetlenül felmerült költség.

Inkább fizetek én, mondja a kormány, de utána megint te jössz
A törvényjavaslat elrendeli a már megfizetett reklámadó visszatérítését az adó-visszatérítés szabályai szerint, továbbá rendelkezik arról is, hogy a korábbi adóévekre bevallott, de meg nem fizetett adót nem kell megfizetni. Az előterjesztés szerint a reklámadót fizető adóalanyok számára a 2017. május 31-ig lezárt (2014-2016 és 2017-ben kezdődő törtidőszaki) adóévekre bevallott és megfizetett adó az adózás rendjéről szóló törvény szerinti túlfizetésnek minősül, melynek az adózás rendjéről szóló törvény szerinti visszatérítését az arra jogosultak kérhetik az állami adóhatóságtól. 2016-ban 12,6 milliárd forint reklámadó folyt be a költségvetésbe, tehát legalább 20 milliárd forintot most visszafizethet a költségvetés.

Lényeges változás egyébként, hogy a saját célú reklám közzététele nem lesz adóköteles (az áruházi újság ide tartozik). A törvényjavaslat értelmében az adó mértéke 2017. január 1. és 2017. május 31. között - annak érdekében, hogy egyetlen adózó esetén se következzék be visszamenőleges hatályú tehernövekedés - egységesen, a reklám-közzétételi tevékenységből eredő nettó árbevétel, mint adóalap után 0%, 2017. június 1-jétől pedig 9 %.

 

Kérdés persze, miként illeszkedik mindez a kereskedelemszabályozási csomaghoz, ahol a reklámköltések korlátozását indítványozzák. Ebben az esetben teljesen felesleges lenne a reklámadó fenntartása, de lehet, hogy így sem lesz sok értelme, ahhoz a 9% túl sok. Az élelmiszerlánc felügyeleti díjból lehetett volna tanulni, ahol a sávos rendszert teljesen meg kellett szüntetni - a reklámadónál is ezt akarja a Bizottság -, így most mindenki fizeti az egy ezreléket. Kivétel nincs.

(blokkk.com, 2017. március 28.)
 

Reklámadó: fizessen mindenki

Magyarország megtámadta az Európai Bíróságon a Bizottságnak azt a döntését, ami tiltott állami támogatást állapított meg a reklámadó szabályaiban.

 

 

Az Európai Bíróság adott tájékoztatást arról, Magyarország keresetet nyújtott be Luxembourgban, a taláros testület székhelyén, az Európai Bizottság arra vonatkozó határozatának megsemmisítését kérve, amely a belső piaccal összeegyeztethetetlen állami támogatásnak minősítette a reklámadóról szóló 2014. évi XXII. törvényben megállapított adószabályozás több elemét.

A Bizottság egyrészt azt kifogásolta, hogy a magyar törvényben meghatározott, a reklámtevékenységre vonatkozó progresszív adókulcsokat tartalmazó forgalmi adó diszkriminatív módon sújtja a jelentősebb árbevétellel rendelkező vállalkozásokat. Másrészt Brüsszel szerint a törvény azon rendelkezése, amelynek értelmében a 2013-ban nyereséget nem termelt adóköteles vállalkozások levonhatják a 2014. évi adóalapból az elhatárolt veszteségeiket, az uniós joggal össze nem egyeztethető versenyelőnyt nyújt e vállalkozásoknak.

A Bizottság ezért elrendelte, hogy Magyarország szedje be a tiltottnak ítélt állami támogatás kedvezményezettjeitől a támogatás kamatokkal növelt összegét. Magyarország azt is kérte a Törvényszéktől, hogy az ítélete meghozataláig függessze fel a Bizottság határozatának végrehajtását.

A felfüggesztésről még nincs döntés, és amíg ez nem történik meg, addig végre kell hajtani a Bizottság határozatát. A Törvényszék ítéletét még meg lehet fellebbezni az Európai Bíróság előtt, ezért ha a kormány esetleg veszítene is a perben, úgy a Bíróságtól külön kellene kérnie a határozat végrehajtásának további felfüggesztését, mert a Törvényszék ítéletének a kihirdetésével az esetleges felfüggesztésről szóló döntés hatálya is lejár.

Az Európai Bizottság 2015 májusában indított mélyreható vizsgálatot annak kiderítésére, hogy a 2014 júniusában bevezetett magyar reklámadó megfelel-e az állami támogatás nyújtására vonatkozó uniós szabályoknak. Brüsszel egy felfüggesztési határozattal a vizsgálat lezárulásáig megtiltotta a progresszív adósávok alkalmazását, ami aggodalmának fő tárgyát képezte.

(Bruxinfo, 2017. március 17.)

 

 

blokkk.com                                              butik pórázon                                              fblokkk.com