blokkk.com                                            │ butik pórázon » leleménypult │                                              │ hírkirakattmustra │         

 

Szamonellás lengyel tojás jött

Halálos is lehet. Eddig hét országot érintett. Azonosítója: „3PL30221321”.

_________________________________________________blokkk.com

 

Szalmonellával fertőzött lengyel tojást szállítottak több uniós tagállamba, köztük Magyarországra is. A riasztás az Unió nemzetközi RASFF rendszerén érkezett. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) intézkedett az érintett tételek és az azokból készült termékek kivonásáról a forgalomból. A magas élelmiszer-biztonsági kockázat miatt az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár elrendelte a lengyel tojásszállítmányok kiemelt ellenőrzését.

A szalmonella baktérium - nem megfelelő hőkezelés esetén - élelmiszerfertőzést, szalmonellózist okozhat, amelynek lefolyása, időtartama, súlyossága változó. Jellemző tünetei a hasmenés, a hányás, a magas láz, enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség, súlyos esetben viszont akár halállal is végződhet. A megbetegedés a kisgyermekekre, az idősekre, a legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet.

A riasztásban érintett tojásfeldolgozó üzemben a NÉBIH soron kívüli ellenőrzést tartott. A szakemberek - a laboratóriumi vizsgálatok elvégzéséig - elrendelték az érintett tojástétel és az abból készült termékek forgalomból történő kivonását. A Magyarországra szállított tojásokon a „3PL30221321” azonosító olvasható, fogyaszthatósági ideje 2016. november 4.

A NÉBIH felhívja a figyelmet, hogy a fenti azonosítóval ellátott és lejárati dátumú tojás megbetegedést okozhat, ezért ne fogyasszák el avásárlók, ha már vettek belőle, a tojással érintkezett felületeket pedig fertőtlenítsék.

A NÉBIH már az első külföldi hírek néhány héttel ezelőtti megjelenésekor mintát vett több olyan késztermékből is, amit lengyel tojásból készítettek. Ezekben a laboratóriumi vizsgálatok nem mutattak ki szalmonella baktériumot.

Az elrendelt fokozott élelmiszerbiztonsági vizsgálat november 4-ig tart, az ellenőrzéssorozat pedig minden hazai tojáscsomagoló és -feldolgozó létesítményt érint. A szakemberek, a nyomon követhetőség ellenőrzése mellett valamennyi lengyel étkezési tojástételből mintát vesznek a szalmonella fertőzöttség vizsgálatához.

(NÉBIH, 2016. október 26.)

 

 

blokkk.com │                                             butik pórázon │                                           f » blokkk.com │