blokkk.com                                             │ butik pórázon » piacregula │                                                    │ hírkirakattmustra │          

 

 

Finnország eltörli a cukoradót

Se haszna, se értelme szerintük, ráadásul az Uniónak is túl édes, mivel nem az egészséget, hanem a sasát piacot védi.

                                                                                                                                                                             blokkk.com

Eltörli az édességekre és jégkrémekre kivetett jövedéki adót Finnország. A hazánkban is alkalmazott, népegészségügyi megfontolásokra hivatkozva bevezetett adókat  az Európai Bizottság gyanúsnak tartja, feltételezve, hogy igazából a saját piac védelmét szolgálják.


Be is jelentették Finnországban, hogy 2017-ben vége az édességekre és jégkrémekre 2011-ben kivetett jövedéki adónak. Az adó egyedül a cukrozott üdítők esetében marad meg. Ezeket az adókat végül is egészségvédelmi megfontolásra hivatkozva vezették be, de a fő szempont az import termékek elleni védekezés volt. Az Európai Bizottság a finn jövedéki adóban a protekcionista megfontolásokat vélte felfedezni. A finnek az adó eltörléséről éppen a bizottság vizsgálatai nyomán határoztak.

Az uniós ellenőrök ugyanis arra jutottak: Finnország a jövedéki adó révén tiltott állami támogatást valósított meg, miután az állami sarc hátrányos módon különböztetett meg egyes hasonló termékkategóriába tartozó termékeket. A bizottság szerint így azok a termékek, amelyek megúszták az adóztatást, valójában tiltott állami támogatásban részesültek.

Nem kizárt, hogy azok a gyártók, akiket ezek az adók sújtottak, a bizottság döntésére hivatkozva kártérítést követelnek majd a finn államtól az elmúlt években elszenvedett piaci hátrányért. Ezt megalapozhatja, hogy a bizottsági álláspont szerint az adó egyértelmű versenyelőnybe hozta a belföldi termékeket, hiszen az importőröknek az adót a vámokon felül kellett megfizetniük.

 

A dánok már előztek
Finnország nincs egyedül az egészségre károsnak ítélt anyagokat tartalmazó élelmiszerek adójának eltörlésével. Dánia 2011-ben bevezette, majd 2014-re el is törölte a telített zsírokat tartalmazó élelmiszerekre kivetett adót. A kormány úgy érvelt, hogy az adó nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a lakosság egészségügyi mutatóiban nem következett be a kívánt javulás.

Az adó ráadásul károsan befolyásolta a gazdasági versenyképességet, munkahelyek megszűnését okozta, főként a dán határ menti régiókban, ahol a vásárlók egyre nagyobb számban utaztak át a szomszédos országokba, így Németországba és Svédországba, hogy ott olcsóbban vehessék meg a Dániában adóval drágított termékeket. A dán kormány szerint az adó kivezetésével ötezer munkahelyet mentettek meg.

(Népszabadság, 2015. november 18.)

 
 

blokkk.com      butik pórázon      f » blokkk.com