blokkk.com                                           │ butik pórázon » leleménypult │                                              │ hírkirakattmustra │         

 

20 tonna méz bánja

Cukrot tettek a mézbe. A NÉBIH két cég ellenőrzéséről és 20 tonna méz forgalmazásának megtiltásáról beszél, a jogsértők listáján azonban csak egy vállalkozás és csak 12 tonna lett feltüntetve.

_________________________________________________________________blokkk.com

 

Az élelmiszer törvény alapján a jogsértést elkövető cégek listáján szerepel a székesfehérvári BioNectar Kft, aki cukor hozzáadásával követett el élelmiszerhamisítást. A lista szerint12 tonna vegyes virágmézet vontak ki a forgalomból a cég termékeiből. A NÉBIH sajtóközleménye azonban már bőbeszédűbb, mivel 20 tonna méz kivonásáról beszél, igaz, hogy két ellenőrzött vállalkozást említ, egy nagykereskedést és egy mézkiszerelőt.

 

Több hónapos előzetes adatgyűjtés után tartott vizsgálatot egy nagykereskedésben, majd annak nyomán egy mézkiszerelő üzemben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az ellenőrzés-sorozat eredményeként csaknem 20 tonna idegen cukrot tartalmazó mézet foglaltak le az ellenőrök.

A szakemberek a nagykereskedő cég révén forgalmazott 4 kg-os vegyes virágmézek különböző kiszerelésű tételeiből vettek hatósági mintát. Az akkreditált laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a megmintázott termékek több mint 30%-ban olyan cukrot tartalmaznak, ami a méhek által gyűjtött mézben csak kismértékben található meg. Ez az úgynevezett 4 szénatomos cukor csak bizonyos növények nektárjában fordul elő, maximum 7% mennyiségben.

Az ellenőrzést a hatóság a forgalmazó cégnek beszállító mézkiszerelő üzemben folytatta. Itt a megvizsgált és megmintázott tételek között szintén találtak a szakemberek - a laboratóriumi vizsgálatok eredménye alapján - hasonló okból kifogásolt készterméket.

Az érintett tételeket - összesen csaknem 20 tonna mézet - a forgalmazó a hatóság felszólítására visszagyűjtötte. Az idegen cukrot tartalmazó termékek közvetlenül kiskereskedelmi forgalomba nem jutottak, mivel azokat elsősorban élelmiszer-előállító üzemeknek értékesítették.

Az ügyben a NÉBIH további nyomon követési vizsgálatokat végez.

(NÉBIH, 2016. október 27.)

 

 

blokkk.com │                                            butik pórázon │                                           f » blokkk.com │