blokkk.com                                               │ butik pórázon » leleménypult │                                                    │ hírkirakattmustra │         

 

Cigicsalás: itt azután minden van

Az Adóhatóság szépen kaszálja a cigifeketézőket, de kérdés, hol a vége. Van, aki zsebből fizeti a bírságot.

 

Az adóhatóság szinte naponta tudósít az újabb fogásokról a cigi feketepiacán. Van miről beszámolni.

 

Django kiszagolta az elrejtett cigit
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Győr-Moson-Sopron megyei pénzügyőrei az M1-es autópályán egy kisbuszban Django, a cigarettakereső kutya jelzése alapján 360 doboz adózatlan cigarettát találtak. A NAV munkatársai a füstölnivalót lefoglalták és 422 ezer forint jövedéki bírságot szabtak ki, amit a sofőr a helyszínen megfizetett.
A NAV győri pénzügyőrei az M1-es autópálya mosoni pihenőhelyén ellenőriztek egy Mercedes Sprinter gépjárművet. A kisbusz rakterében Django, a cigarettakereső kutya azonnal kiszagolta és jelezte a csomagok alá, utazótáskába és kartondobozokba rejtett, Kent Core márkájú adózatlan dohányt. A holland juhász fajtájú kutya kiképzése csak öt hónapja ért véget, de már 39-szer talált elrejtett cigarettát, egy esetben pedig kábítószert.

A sofőr az áru eredetét nem tudta igazolni. Beismerte, hogy ő rejtette el a 360 doboz cigit, amit Németországban akart értékesíteni.

A NAV munkatársai a 7200 szál adózatlan cigarettát lefoglalták, és 422 ezer forint jövedéki bírságot szabtak ki, valamint költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál. A sofőr a bírságot a helyszínen megfizette.

 

Cigiben utazott az orosházi orgazda
540 doboz adózatlan cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei Orosházán egy férfi lakásában és személygépjárművében. Az ügyben orgazdaság miatt indult eljárás.
A Békés megyei pénzügyőrök előzetes információgyűjtés alapján végeztek ellenőrzést Orosházán, ahol az átvizsgált autó csomagtartójából 500 doboz, a lakásból pedig további 40 doboz adójegy nélküli Lifa Slims, Compliment Slims, valamint Feszt márkájú cigaretta került elő.

A férfi elmondta, hogy a cigarettát saját fogyasztásra vásárolta egy ismeretlentől Hódmezővásárhelyen.

A pénzügyőrök az 540 doboz adózatlan, mintegy 700 ezer forint értékű cigarettát lefoglalták, és orgazdaság miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál.

 

Kartondobozokban lapult az adózatlan dohányáru
Mintegy 40 ezer szál töltött cigarettát és 3 kilogramm vágott dohányt találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy nyíradonyi gépjárműben. A dohánytermékeket és a járművet lefoglalták, az ügyben költségvetési csalás miatt indult eljárás.
A NAV Hajdú-Bihar megyei pénzügyőrei egy ingatlant ellenőriztek Nyíradonyban. A ház melletti parkolóban várakozott egy személyautó, amelyet a benne található kartondobozok miatt gyanúsnak találtak, ezért azt átvizsgálták. Az autó csomagtartójában lévő 10 darab nagyméretű kartondobozból mintegy 40 ezer szál töltött cigaretta és egy fekete nylon zsákból 3 kilogramm vágott dohány került elő.

A dohánytermékek származását a tulajdonos nem tudta igazolni, elmondta, hogy azokat a nyíregyházi piacon vásárolta saját fogyasztásra.

A pénzügyőrök a több mint 2 millió forint értékű dohánytermékeket, valamint a szállításra használt járművet lefoglalták és költségvetési csalás miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál.
(NAV, 2017. április 18., 20., 21.)

 

Cigifeketézőknél a gyár a menő

Ez már a harmadik leleplezett feketeüzem az elmúlt másfél évben. De buktak Ausztriában és Szlovéniában is.

 

Nem sok időt hagytak a próbaüzemre a NAV nyomozói annak a nemzetközi bűnszervezetnek, amelynek frissen telepített illegális cigaretta-gyárára csaptak le az adóhatóság kommandósai Kőbányán, írja a Népszabadság. 
 

A NAV Bűnügyi Főigazgatóságának tájékoztatása szerint a X. kerületi telephelyen egy komplett fermentáló és cigarettagyártó gépsort és csomagológépet foglaltak le, továbbá 3,3 tonna dohányt és csaknem félmillió szál cigarettát. Nyolc gyanúsítottat fogtak el az akcióban: három moldovai, három izraeli, egy grúz és egy magyar állampolgárt. A moldovai és az izraeli gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezték, a grúz és a magyar házi őrizetbe várja az eljárás befejezését.


A rajtaütés sikere nem kis részben az bolgár hatóságok és az Europol segítségének köszönhető. A bolgár hatóságok ugyanis még nyáron figyelmeztették a magyar adónyomozókat, hogy valakik komplett cigarettagyártó gépsorok indítottak útnak Magyarországra.

Az operatív felderítés nyomán szeptember 21-én több mint száz pénzügyi nyomozó részvételével csaptak le az éppen beinduló üzemre és a bűnszervezet tagjaira. Az akció eredményeképpen az üzemben talált engedély nélkül gyártott „Golden Mount" cigarettából egy szál sem jutott piacra. A NAV bűnügyi szolgálatának jól időzített rajtaütése 64 millió forintos jövedéki adó csalást akadályozott meg. Ha az üzem működött volna, akkor egy év alatt 171 millió szál cigarettát termelhetett volna a feketepiacra.


A budapestivel közel egy időben Ausztriában és Szlovákiában is hasonló rajtaütések történtek. A szomszédos országokban is ugyanaz a bűnszervezet működtette az illegális cigaretta-gyártó üzemeket, mint a magyarországit. Ausztriában és Szlovéniában azonban már működtek a dohánygyárak. Ausztriában 14 tonna dohányt és 6 millió szál cigarettát, Szlovákiában pedig 3,5 tonna dohányt és 4,8 millió szál cigarettát foglaltak le a hatóságok.

A magyar nyomozás különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt indult a gyanúsítottak ellen. A NAV megváltozott stratégiája nyomán elsősorban a nemzetközi bűnszervezetekre összpontosítanak, így 2016. első félévében már 170 millió szál illegálisan gyártott cigarettát foglaltak le. Ez sokszorosan meghaladja a korábbi évek eredményeit.


A NAV 2015. februárja óta már a harmadik illegális cigarettagyártó üzemet számolja fel Az illegális dohánygyártók a legálisan termelő dohánygyárak és -feldolgozók elől vásárolják fel feketén a termelésükhöz szükséges dohányt a termelőktől, de csempészett dohányból is készítenek cigarettát.

(Népszabadság, 2016. szeptember 28.)

 

Cigi: lakóbusz után turistabusz

Hiába, kell a hely a cigarettának.


Turistabuszt használtak csempészetre az adóhatóság híradása szerint. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy utasok nélküli turistabuszban mintegy 35 ezer doboz csempészcigarettát találtak. Az ügyben költségvetési csalás miatt indult eljárás.


A pénzügyőrök a záhonyi határátkelőhelyen ellenőriztek egy utasok nélküli turistabuszt. A mindenre kiterjedő vizsgálat eredményeképpen az utasülések alatti padlólemezek és szigetelések alatt, az ülések fölötti tárolókban, valamint a szellőzőrendszerben mintegy 35 ezer doboz, különféle márkájú, magyar adójegy nélküli csempészcigarettára bukkantak. A két sofőr elmondta, hogy nem tudtak az elrejtett cigarettáról.

A NAV pénzügyőrei az autóbuszt, valamint a 28 millió forint értékű csempészett füstölnivalót lefoglalták, és a járművezetők ellen költségvetési csalás bűntett miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál.

(NAV, 2015. július 3.)

 

Lakóbuszban csempészték a cigit

Biztosan csak a lakóbusz szigetelését akarták javítani, ráadásul a sofőr a pénzügyőröket összekeverte az alvállalkozóival:

pénzt is akart adni nekik.

 

Csaknem tizenötezer doboz szerb adójegyes cigarettát foglaltak le a NAV Heves megyei pénzügyi nyomozói egy lakóbusz falai közül. A járművet a 32-es főúton, Hatvan környékén állították meg a pénzügyőrök, akiket az ellenőrzés során a sofőr próbált megvesztegetni.
 

Miután megállították a lakóbuszt, cigarettakereső kutya szagolta ki a rejtekhelyekről az eldugott füstölnivalót. Az ellenőrzés közben a jászberényi sofőr öt-öt millió forintot ajánlott fel a pénzügyőr járőröknek, ha eltussolják az ügyet. Nem jött be a számítása, ugyanis hamarosan helyszínre érkeztek a NAV pénzügyi nyomozói is. A megvesztegetni próbált pénzügyőrök pedig feljelentették a férfit a rendőrségnél hivatali vesztegetés miatt.

A pénzügyi nyomozók lefoglalták a több mint tizenhárom millió forint értékű csempész cigarettát és a mintegy tízmillió forint értékű lakóbuszt is.

A jászberényi sofőrt és vele utazó fiát orgazdaság miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Az elkövetők akár öt évig terjedő szabadságvesztésre is számíthatnak.

(NAV, 2015. április 10.)

 

Nesze neked trafikolás

Nagyot ugrott a feketézés a cigipiacon.

 

2014-ben mindössze 7 milliárd szál cigarettával kereskedtek legálisan, ami negatív rekordnak számít. Idén újabb drágulás jöhet

Újabb mélypontot ért el a cigarettapiac, ugyanis a NAV jövedéki statisztikái szerint mindössze 397 millió szál fogyott 2014. novemberében. Legutóbb 2011. januárjában csökkent havi 400 millió szál alá a fogyasztás. 2013. novemberében 480 millió szál szerepelt a vámhatóság statisztikáiban, de a nemzeti dohányboltok előtt akadt egymilliárd szál feletti mérés is.

A piac esését az éves adatok mutatják. 2014 novemberéig 6,7 milliárd szállal kereskedtek, így 2014. végére elérhette a piac a 7 milliárd szálas szintet. Már a 2013. évi 9,3 milliárd szál is negatív rekordnak számított (2013. július elején indult az új trafikrendszer). A korábbi években bőven 10 milliárd szál feletti éves fogyasztás, ami azt is jelenti, hogy az új trafikrendszerrel 2-3 milliárd szál cigaretta tűnt el a legális kereskedelemből. 2015. elején csak néhány tíz forinttal drágult egy doboz cigaretta ára néhány gyártó esetében, de egyes információk szerint a dohányosoknak jelentős, akár több száz forintos emelésre is fel kell készülniük. Ez alaposan hátba vágná a feketekereskedelem elleni fellépést.

 

Vannak azért üde foltok is a dohánypiacon. Az olcsóbb szivarkák egyre népszerűbbek: novemberben 48 millió szál, 2014. első tizenegy hónapjában pedig összesen pedig 572 millió szál fogyott, ami már a decemberi adatok nélkül is jóval több, mint 2013-ban.
 

A termékkör decemberi bővítése egyelőre még nem segíthetett a trafikokon, mert sokan még csak most szerzik be az engedélyeket. A rágó és a mentolos cukorka miatt egyelőre kevesen térnek be a dohányboltokba, a BKV pedig nem akarja bővíteni az értékesítési hálózatát (megkérdezhették volna előre, de lehet, hogy majd valaki szól nekik).

A trafiktörvény módosításával elvileg már nem csak felmondással, hanem közös megegyezéssel is felbontható a 20 évre kötött koncessziós szerződés, de nincs hír ilyen esetről. Ellenben arra akad példa, hogy a 2014 májusban költözésre kényszerített boltosok – benzinkutak, hipermarketek, plázák környékét kellett elhagyniuk – 6 hónapra felfüggesztették a tevékenységüket, majd novembertől napi 10 ezer forint kötbért kellett fizetniük az államnak, mert nem nyitottak ki újra, ezt követően pedig elveszítették a koncessziót. A NAV adatai szerint jelenleg 5927 nemzeti dohányboltnak van engedélye, korábban ez jobban közelítette a hatezret.

2015-ben a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. már nem készül arra, hogy tömegesen írjon ki pályázatokat. Az esetlegesen kiírható pályázatok azon településeket érinthetik, ahol a koncessziós szerződés a határozott idő lejárta előtt megszűnt. A koncesszió- és pályázatkezelő rendszerüket azonban még tovább fejlesztik: a Molaris Kft. nyerte 189 millió forintos ajánlattal a gyorsított meghívásos közbeszerzési eljárásukat. Az ellátatlan településeken elvileg már mozgóbolttal is lehet kereskedni, de az NDN egyelőre még csak dolgozik az újfajta értékesítés részletszabályain.

 

A különadóval sújtott dohánygyárak szereplői most leginkább a központi dohányellátó szeptemberi felállítására várnak. A kormány azonban egyelőre nem döntötte el, hogy az állam saját céget alapítson, nyilvános pályázatot hirdessen vagy megbízhatónak ítélt társaság ajánlatát fogadja el pályázat lebonyolítása nélkül (na, az szép lenne, lehet tippelni).

(Világgazdaság, 2015. január 28.)

 

A kényelem a feketedohánynál is fontos

Futár vitte a dohányt, átutalással fizettek érte.

 

Országszerte ügyködő, illegális vágott dohányt előállító és elosztó hálózatot fülelt le a NAV Szabolcs megyében. A rajtaütéskor ugyan csak 71 kilogramm vágott dohányt foglaltak le, de a már postázott szívnivaló mennyisége meghaladja a nyolc mázsát, ami után több mint 10 millió forint adót nem fizettek be az államkasszába.

A nagyhalászi elkövetői kör 2013-tól futárszolgálat segítségével rendszeresen értékesített illegálisan előállított vágott dohányt az ország különböző pontjain. A hatóságok megvezetésére a csomagok tartalmaként hol könyvet, hol munkaruhát vagy különböző egyéb árukat jelöltek meg, a jellegzetes szagot pedig több réteg csomagolóanyaggal próbálták elfedni. A nyomozás eddigi adatai szerint a címzetti listán több száz vevő szerepelt, akik a kilónkénti három-ötezer forintos vételárat átutalással egyenlítették ki. A pénzügyi nyomozók az egyik pécsi címzettnél például 44 és fél kilogramm vágott dohányt találtak. A hálózaton belül szervezetten tagozódtak a dohány biznisz résztvevői. Egyesek a nyers dohány beszerzésével, mások vágással és csomagolással foglalkoztak, míg néhányan magát az értékesítést, tehát csomagok feladását, átvételét bonyolították.

Egyelőre egyébként maguk a trafikosok sem tartják be tökéletesen a szabályokat. Felhívták a dohánytermék-kiskereskedők figyelmét arra, hogy adatszolgáltatási kötelezettségük nem csak az értékesítési, forgalomi adatokra terjed ki, hanem a nyilvántartott készlet pontosságáról is megfelelően gondoskodniuk kell annak érdekében, hogy a törvényben rögzített kötelezettségeiknek maradéktalanul eleget tegyenek. A Nemzeti Dohánykeredkedelmi Nonprofit Zrt. mellett a több nappal későbbi bevételezések, vagy a teljesen elhanyagolt készlet-bevételezések ellenőrzésére a NAV is fokozott figyelmet fordít, napközbeni tételes készlet-ellenőrzések formájában. Azt javasolják a trafikosoknak, hogy a büntetések elkerülése érdekében kiemelt figyelmet fordítsanak a készletek naprakész, pontos nyilvántartására és gondoskodjanak arról, hogy a beszállítóktól átvett termékek készletre bevételezése a lehető legrövidebb időn belül megtörténjen.


A magyar dohánypiacon az elmúlt másfél évben EU-szinten is egyedülálló, mintegy 15 százalékos áremelkedés volt. Ennek hatásaként az illegális piac nőtt. A NAV elsősorban arra törekszik, hogy intézkedései nyomán az illegális termékek már be se jussanak Magyarország területére. A cigaretta-lefoglalási adatok 2014. eddig eltelt időszakában már meghaladták a 2013-ban egész évben lefoglalt mennyiséget, a lefoglalt fogyasztási dohány mennyisége pedig idén megtöbbszöröződött.

A NAV honlapján található, a jövedéki termékek szabadforgalmi adatait tartalmazó táblázat szerint 2012-ben 12,9 milliárd, 2013 első félévben 5,4 milliárd, éves szinten 9,8 milliárd, idén az első hat hónapban 3,9 milliárd darab cigaretta, szivarka került forgalomba. Finomra vágott fogyasztási dohányból 2012-ben 5.178 tonna, 2013. első félévben 2.635 tonna, éves szinten 5.197 tonna, 2014. az első félévben 2.808 tonna fogyott.

(Világgazdaság, 2014. szeptember 30.)

 

Jócskán fogyhat a cigaretta a feketézőknél

Az adóhatóság egyre több cigarettát foglal le a feketézőktől.

 

2014. júliusig közel 155 millió szál cigarettát foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki-, szabálysértési-, valamint büntetőeljárásban. 2010-ben még közel 57 millió, 2011-ben 88 millió, míg 2012-ben 111 millió, majd tavaly (2013 júliusában vezették be a nemzeti dohányboltok rendszerét) már 173 millió szál cigarettát foglaltak le. Jelentős mértékben emelkedett a finomra vágott és egyéb fogyasztási dohány elkobzott mennyisége. 2010-ben még 283 kilogrammot foglaltak le, tavaly már 10 ezer kilót, idén júliusig pedig 109 ezer kilót a NAV ellenőrzések során.

A NAV a feketekereskedelem visszaszorításának az érdekében többek között a külső hаtárátkelőhelyeken ellenőrzi а kockázatosnak ítélt személy-, valamint a teherforgalmat, а határszakaszok mélységi övezetét, аz autópályák forgalmát és а zöldhatárövezetet. Folyamatosan figyelemmel kísérik az internetes hirdetéseket, próbavásárlásokat végeznek. Vizsgálják а postai csomagokat, а koncesszióval le nem fedett területeket és а valószínűsíthetően illegális kereskedelemmel érintett területeket.


A NAV szerint az elmúlt másfél évben európai uniós szinten is egyedülálló, mintegy 15 százalékos áremelkedés volt a magyar dohánypiacon, különösen a cigaretta ára nőtt az adóemelések következtében, ami hatással volt az illegális piacra is.

Míg az illegális termékek lefoglalása nőtt az utóbbi években, drasztikus mértékben zsugorodott a hazai legális cigarettapiac: 2014. első félévében mindössze 3,6 milliárd szál cigaretta fogyott Magyarországon, miközben 2013. első fél évben 6,2 milliárd. 2013-ban összesen 9,3 milliárd szál fogyott el, az előző években ez a mennyiség 13, valamint 12,5 milliárd szál volt.

(Világgazdaság, 2014. szeptember 19.)

 

Cigifeketézés határokon át

Lengyelországba szánták a Pest megyei raktárokban tárolt dohányt.


Titkos nyomozás és külföldi hatóságokkal való együttműködés vezette a NAV pénzügyi nyomozóit ahhoz a vecsési és budapesti raktárhoz, ahol csaknem 17 és fél tonna vágott dohányt és majd’ 20 tonna szárított dohánylevelet tároltak az elkövetők. Az eddigi adatok szerint a jövedéki termékek után több mint 217 millió forint jövedéki adót nem fizettek be a költségvetésbe.


A gyanú szerint az egymással rokoni viszonyban lévő elkövetők feltehetően a Bolgár Köztársaság területéről származó vágott dohányt és szárított dohánylevelet nem a magyar piacra szánták.

A pénzügyi nyomozók a vecsési raktárban 800 kartondoboz, míg a budapesti raktárban további több mint 400 doboz vágott dohányt és szárított dohánylevelet találtak. Emellett megtalálták a csomagoláshoz szükséges 65 ezer kartondobozt is. Az elkövetők röntgengéppel tesztelték, mit láthatnak majd a vámosok a csomagokból.

Az itthoni nyomozással párhuzamosan Lengyelországban is büntetőeljárás folyik, amelynek során egy cigarettagyártó gépsort és 92 tonna vágott dohányt foglaltak le a lengyel adóellenőrök.
(NAV, 2014. szeptember 5.)

 
 

blokkk.com │                                              butik pórázon │                                            f » blokkk.com │