blokkk.com                                                                butik pórázon                                             hírkirakattmustra 

 piacregulaszigorpolc

Plázastop van, felmentés van

A felmentést kapott plázaépítések alapterülete 425 négyzetmétertől 65 ezer négyzetméterig tart, de feltehetően ezek nem az élelmiszeres diszkontok jóváhagyott kérelmei.

 

fblokkk.com

Reklámadó: benyújtva a 7,5%, a visszatérítést pedig visszaszedik

Most 5,3% a reklámadó, emelték volna 9%-ra, de inkább 7,5% lehet, ez a legújabb javaslat. Így a költségvetés haszna évi ötmilliárd. És ha a 7,5%-os kulcs négy évig marad, akkor fillérre pontosan vissza is szedik a visszatérítést. A boltokban, szolgáltatóhelyeken így majd ezer forintból egy forint a reklámadóra megy el. Az áruházi újság reklámadómentes lesz, meg bizonyára sokkal vastagabb.

Jön az élelmiszer rendőrség

Az élelmiszer rendésznek lehet gumibotja is. Az élelmiszeres vállalkozások nyilvántartása kibővül. Most már igazából is végezhet összehasonlító vizsgálatokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Jön az ellátási biztonsági kalap

Pontosabban: alap. Az áruházi reklámot úgy tűnik, nem birizgálja a kormány, mehet tovább az ingyenes áruházi reklámújság. Na de a kötelező létszámot, ami igazából egy adó, azt igen, 13 milliárdot lehet beszedni belőle. Pedig kár görcsölni, az EU ezt úgyis elmeszeli. De vajon lőttek-e a diákmunkának és a kölcsönzött munkaerőnek?

Reklámadó: elhasalt, lehet visszafizetni

Most sem sikerült Brüsszelt lenyomni, hát 20 milliárd forintja bánja a költségvetésnek. Na, de utána 9% lesz a reklámadó. Az áruházi újságok megússzák, vagy ki tudja, de azért az élelmiszerlánc felügyeleti díjból lehetett volna tanulni.

Megnyomták az Erzsébet utalvány piacát

Ömlött az Erzsébet utalvány decemberben, a beváltás is kilőtt. A cégek is adtak. Maradt ráadásul jócskán beváltani való 2017-re is. De hát az utalvány helyett jön a cafetériás készpénz.

Az ESL tej

nem friss tej

A tejüzemek pedig annak nevezik, de helytelenül. A vásárló pedig kapkodja a fejét, hogy annak akkor, ha friss, miért nem csökkent az áfája. Minden tejet hőkezelnek a tejüzemek, a pasztörizálás is hőkezelés, de az áfájuk nem egyforma.

Belepancsolt

az UHT tejbe az EU

Olcsóbb lehet a külföldi UHT tej, ha az Unió felülkerekedik egyszer. A kifogásolt magyar szabály célja a hazai tejtermelők védelme volt. De hát még nincs vége. Az élelmiszerlánc felügyeleti díj után itt is megégetheti magát a magyar agrárjogalkotás.

Éhezünk a munkahelyen

Vagy otthonról visszük az elemózsiát. Nőtt ugyan a vendéglátóhelyek bevétele, de a munkahelyi vendéglátás forgalma alaposan megcsappant 2016-ban. Az áfa-kulcs csökkentése majd okoz némi felfordulást: sok munkahelyi étkezde bezárhat.

Az adóhatóság csak a postás

Így működnek a cigiárak. Jó sok adót kell fizetni a dohány után.

Csak óvatosan a túlórával

Két munkanap között legalább 11 óra pihenőidőt kell adni a dolgozóknak. A nyári időszámítás indulása azért kivétel.

 

Áfaesés: jó lesz majd minimálbér emelésre is egy kicsit?

Azért megnyomták a kilós tojás árát az árcédulákon, nagyobb számok kellenek majd. A tojás az madártojás. Az étteremben szék és asztal is kell a kisebb áfához, de ha elviszik az ebédet, az már nem lesz olcsóbb.

A románoknál már csak 19% az áfa

Az élelmiszerek áfája már 2015. közepe óta 9%.

Gyógyíthatatlan fájdalom a kisboltosoknak a minimálbér

Fájni fog, de nagyon. Legnagyobb bajban az élelmiszerboltok lesznek, mivel ott a legkisebbek a keresetek. Gyorsulni fog a boltbezárás. Egyes boltokban elég a minimálbér, máshol a nagyobb szakmai bérminimum kötelező.

Miért nem lehet az Erzsébet utalványból visszaadni a boltban?

Az utolsókat tapossa az Erzsébet utalvány: 2016-ban még lehet tolni, de utána sokat adózik és a minimálbér emelés mellett amúgy sem lesz annyi pénz cafetériára. Egy kis PISA-teszt is jár a nyugdíjasoknak karácsonyra. Vásárláskor kockázatos lenne visszaadni belőle, ezért tilos.

Veszteségszabály:

hát ennyit ér

A multik úgy kerülgetik az adófizetést, mint góllövés előtt csatár a hátvédeket? Nos, 2016-ban mindenki azt csinál, amit akar. Szatmáry miniszteri biztos egyébként pontatlan volt augusztus 4-én: nem 50 milliárd az értékhatár, nem 2018-tól lehet bezárni a veszteséges áruházat és nem a Tesco volt az utolsó a beszámolójával. Csak most lehet értékelni.

A lengyelek bebukták a kiskeradót

Brüsszel betiltotta a lengyel kiskeradót. Szatmáry a lengyel mintából egyenlőre nem kap játéklehetőséget.

Lesz pénz az árusautomaták online bekötéséhez

Kapnak támogatást az ital- és ételautomaták online bekötéséhez a vállalkozások. Haladékot kapnak azok a szolgáltatók, akiknek szeptemberben kellene online kasszát venni, de nincs (például az autójavítók).

Konnektor kell: szívnak-e az áruházak?

Az áruházi parkolókban. Ez is pénzbe kerül. Kell ennyi elektromos autó töltő egyáltalán?

Pénzért már nem kell

a nejlonzacskó

Skótok lettek az angolok.

40 euró:

civakodás vége?

Késedelmi költségátalány: új szabály jön, már az Országgyűlés előtt a javaslat.

Nagyon teker az EKAER

2015-ben 11 millió fuvar bejelentését fogadta.

Felügyeleti díj:

ki állja a számlát?

A kakaskodás ára: a kicsik is fizethetnek. Így 15-20 ezer olyan kis boltos fizethet élelmiszerlánc felügyeleti díjat, akinek eddig nem kellett.

Finnország eltörli a cukoradót

Se haszna, se értelme szerintük, ráadásul az Uniónak is túl édes, mivel nem az egészséget, hanem a sasát piacot védi.

A GVH megint vizsgálhatja a suttyomban kötött dinnyeárakat

Nem tetszett az Uniónak, hogy az agrártárca szemet hunyhatott a versenyt korlátozó ármutyik felett. 2015. szeptember elsejétől tilos az élelmiszerek árait titokban egyeztetni.

Ez jó! Nem kell fizetned, ha nem kapsz nyugtát!

Romániában. Ez jobb és olcsóbb az online kasszánál!

 

 vásárlók terevasárnap

Jó bolt volt a vasárnapi boltzár

A kereskedőknek. Nem fér hozzá kétség, kevesebbe kerül az áruházaknak a vasárnapi boltzár, mint a nyitvatartás. A Magyar Időknek nyilatkozó szakértők azonban elképesztően pontatlanul számoltak: a boltzár feloldását követően nem csökkent, hanem nőtt a vasárnapi pótlék terhe.

Rányomták a szlovák boltosokra

Ünnepnapokon zárva kell tartaniuk.

Nagyobb lett a tojás kilós ára

Betűnagyságban. Ezentúl ugyanakkora számokkal kell feltüntetni a tojás kilós árát, mint a darabárát.

Egymillió csomag késett

De a webáruházban vásárlóknak csak 1%-a mondta, hogy többet nem vásárol az interneten.

Fogyasztóvédelem: lehet panaszkodni a járási hivatalokban

2017. elejétől a vásárlók panaszaikkal a járási hivatalokhoz fordulhatnak. A blokkk.com felmérése szerint a járási hivatalok erre felkészültek, a boltosoknak azonban van némi lemaradásuk. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot kár keresni, a kormányhivatalokat sem érdemes.

Amiért szélsebesen vágtatok a boltba kedden

20 ok, amiért a karácsonyi előtti sor kismiska a karácsony utánihoz képest. De hát akkor most aludtál-e már a fenékrészen színhibás ajándék pizsamában, vagy nem? Visszacsereberéled, hogy féláron kettőt kapj?

Ki viszi el a balhét

a késve szállított ajándékért

Szép karácsonyuk lesz a webáruházaknak: a határidőn túl megkapott ajándékot nem csak visszaküldeni lehet, hanem kártérítés is megilleti a vásárlót. Sőt, át sem kell venni. Így a visszaszállítás költsége is a webáruházé, amit persze leverhet a kiszállítóján.

Nem akar mindenki vasárnap vásárolni

Pedig szabad a vásár. A kártyahasználók inkább hétköznap nagybevásárolnak.

Ezt benyelte a Lidl

Lengyelországban a rafkós vásárlók megtornáztatták a német diszkontláncot.

Jön a húsvéti dugó a boltokban

Húsvét táján 50-60 milliárd forinttal megugrik a költekezés, csak idő kevesebb lesz a pénzszórásra: Nagypéntek munkaszüneti nap lesz. Pontosan a legerősebb költekezési nap esik ki az ünnepek táján. Vasárnapi pótlék: ebből most nem lesz emelés. És a szabad vasárnapok száma sem nő egyenlőre.

Vasárnapi boltzár 2.0

Szabad péntek, szabad szombat, szabad szappanozni: lubickol a szabad napokban Szatmáry Kristóf, meg mosakszik is egy picit. Szerencsére még csak dolgoznak rajta, de baki, kérdés már most is akad bőven. De hát ha nincs több munkaerő, akkor hiába a maszatolás, bolt sem lesz nyitva annyi vasárnap, de könnyen lehet, hogy szombaton sem.

Most a lengyelek akarnak vasárnapi boltbezárást

De lehet, hogy csak lassan vezetik be, nehogy nagy legyen az elbocsátás a boltokban.

De csak egy kicsit. Boltzárnak nyoma sincs az ellenőrzésekben. Félmilliárdnyi bírság repült. Caramel is segített. Még mindig szorít a cipő. Nem érdemes konnektorba dugni, amit megvettünk. Szegény gyerekek!

Mars: vissza

A Mars 55 országból hív vissza csokit.

Fogyasztóvédelmi referens: marad a gittegylet

Először kihúzták, végül visszarakták a fogyasztóvédelmi referenst az adminisztráció csökkentéséről szóló törvényjavaslatban, melyet az Országgyűlés végül november 17-én elfogadott.

De csak akkor, ha a vásárló online vásárolt és a webáruház elutasítja kifogását, ebben az esetben lehet majd online békéltetni. Az Unió rendelete szerint 2016. január 9-én kell indítani az új rendszert. Egyébként egyszerűen online panaszt tenni ma is lehet a békéltetőknél, de utána az eljárás ugyanaz, mintha postán érkezne a levél. De minek is?

úúúú, már megint mit kaptam?
Karácsonyi másnaposság: csere-bere, reklamáció. Meg máskor is.

Boltzár előtt és után

Összefoglalók.

 

 

 

 leleménypultbírságáradat

Megtalálta az ötszázmilliárdját az adóhatóság

2016-ban ennyi adóhiányt tárt fel az adóhatóság. De hát van még keresnivaló a feketézés dzsungelében. Áfából sinkófálják el a legtöbbet, az adócsalások 80%-a áfacsalás. 35 ezer adózó kockázatos. Repült 448 milliárd forint bírság. Airbnb, Taxify, Rendi: látókörben. Imádjuk a bukmékert, szerencsejátékra 400 milliárdot sem sajnálunk.

Nagyot kapott a Facebook

Az EU 110 millió dollárt mért ki. Félrevezették a felhasználókat.

Cigicsalás:

itt azután minden van

Az Adóhatóság szépen kaszálja a cigifeketézőket, de kérdés, hol a vége. Van, aki zsebből fizeti a bírságot.

Hús és mocsok

egy polcon

Már megint lebukott egy húsos vállalkozás a piszokban: Cinkotai Húsüzem Húsipari Feldolgozó és Kereskedelmi Kft.

A GVH piszkálja

a booking.comot

A szállásadók árainak összehangolása a gyanú. 2014-ben már vizsgálódott a GVH, de akkor nem marasztalta el a booking.comot.

Egérrágta húsbolt

9,5 tonna húst meg kellett semmisíteni.

Webáruházakban csalták az áfát

2 milliárd adóhiányt tárt fel az adóhatóság, vádemelés lett belőle.

Jelöletlen, penészes túró, vaj

A kistermelő a nagykereskedésben vásárolt szlovák juhtúrót és vajat kicsomagolva sajátjaként árulta.

Nem szerencsés engedély nélkül játszani

A magyar adóhatóság lekapcsolt ezer külföldről indított szerencsejáték honlapot, ráadásul odasózott 1,7 milliárd forint bírságot. Most pereskedés van.

Árat rögzítettek, piacot osztottak fel az ingatlanközvetítők

A legnagyobb ingatlanközvetítők kijátszották a versenyszabályokat, 75 milliós bírságot kaptak.

90 milliós bírságot csapott a GVH a Vodafonra

Nem osztott meg minden részletet reklámfilmjében a cég a vásárlókkal.

Két krimót bezártak, de csak egy kicsit, amíg a hibáikat ki nem javították.

Mocsok és macska a pékségben

Penész is volt. Ezt is bezárták.

Egy tonna hús bukott

Ez sem ment a levesbe: engedély nélkül vették és adták a húst.

 

20 tonna méz bánja

Cukrot tettek a mézbe. A NÉBIH két cég ellenőrzéséről és 20 tonna méz forgalmazásának megtiltásáról beszél, a jogsértők listáján azonban csak egy vállalkozás és csak 12 tonna lett feltüntetve.

Szamonellás lengyel tojás jött

Halálos is lehet. Eddig hét országot érintett. Azonosítója: „3PL30221321”.

Csokival és pelenkával csalták az áfát

Háromszáz adóellenőr 820 milliós áfacsalást göngyölített fel.

Zöldséget fogott az adóhatóság

El is adtak nyomban 45 tonna gyümölcsöt a Nagybanin.

Egérürülék az élelmiszerüzemben?

Hogy is hívnak fiacskám? Az élelmiszerbiztonság ellen vétők neve után ugyan lapozni kell, de elérhetőek.

Találtak 200 milliárdnyi hamis árut

Ez 40 millió darab hamis áruféleséget jelent, 2015-ben ez már nem jött át az uniós határon. Hamisításban vezet Kína és a cigaretta.

Megint gyanús az étolaj

A magyar láncok belepancsoltak az áfa-gyanús étolajba.

Még gyakorolni kell a nyugtaadást

Az adóhatóság ellenőrzésein a az ellenőrzöttek fele megbukott. Nem mindenki adott nyugtát. Bezártak 60 üzletet.

Mossák a számlát

Számlagyár bukott meg. A jó ügyvezető nem is létezik.

Vitték a tejet, mint a cukrot

De az EKAER nyúlta le. Tejet is, cukrot is.

Szórja a pénzt a Google

Adófizetés helyett alkudozik.

Ötmillió liter pancs volt a boltokban

Cukrozott, hamisított, olasz bor, de már zárolták.

A mérleggel csalnak a boltosok, ha már a pénztárgéppel nem megy

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzései szerint a mérleggel is sokat csalnak.

Többet mondtak a Manna szappanról

mint amennyit tudott. A bírság öt millió forint lett.

Japánban is kapott egyet az Apple

A japán adóhivatal 12 milliárd jent (104 millió eurót) vágott a nyakába.

A Pick megfogta az árat, őt meg a GVH

Nem engedte az alacsony árakat. Bírság lett belőle, 44 millió.

Nyomta az ellenőrzést a NAV

Jobban céloz az adóhatóság, kit is kell ellenőrizni.

Az AAA nem piacelső

A GVH szerint azt bizonyítani is kell, a vásárlót pedig a cserelehetőséggel sem lehet megtéveszteni.

Gyógyszerkartell: átárazták a betegeket

Kartelleztek a gyógyszer nagykereskedők. A GVH 2,5 milliárd forint bírságot szabott ki.

Odavágott megint egyet a GVH az Auchannak

Egy milliárd után aprópénz az 56 millió forint bírság, mert csalfa volt az ár-összehasonlító reklámja.

Késett az Aldi vekkere

Fizetési határidőn túl fizetett a német diszkontlánc a beszállítóinak.

 

 rendraktárfeketeerdő

9 milliárdot zsebre dugtak az autójavítók

Az elmúlt másfél évben négyezernél többször ellenőrizte az adóhivatal a szervizeket, az autó- és a motoralkatrész-kereskedőket. Csaknem kilencmilliárd forint be nem fizetett adóra bukkantak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal revizorai, pénzügyőrei. 2015-ben hatmilliárd forint be nem fizetett adóra bukkantak, 2016. első félévében hárommilliárd forint adóhiányra.

(Magyar Idők, 2016. augusztus 10.)

A görögök megkergetik a nyugtát csaló boltost

2016. július 25-től szigorúbb büntetéssel kell számolniuk azoknak a görög üzleteknek, akik nem adnak számlát, hogy maguk vághassák zsebre az áfát. Minden egyes ki nem állított számla után az összeg nagyságától függetlenül 250 euró bírságot kell fizetni. Ha öt éven belül másodszor is rajtakapják a vállalkozót, 500 euróra, a harmadik alkalommal pedig már 1000 euróra emelkedik a büntetés. Eddig a bírság csupán a számla áfatartalmának fele volt.
(HVG, 2016. július 22.)

 

blokkk.com                                                              fblokkk.com