butik₪pórázon

Koronavírus: drágább lesz ez is

Az autók és tévék piacán is érezni lehet majd a koronavírust. 

Az autógyártás szenvedheti meg leginkább az új típusú koronavírus okozta járványt az ipari ágazatok közül a világ egyik leghíresebb tanácsadó cégének elemzése szerint – írja az  Index az MTI nyomán. A Boston Consulting Group (BCG) elemzői úgy látják,  hogy Kína központi szerepe miatt az autógyártásban rendkívül gyors és mélyreható következményekkel jár a vírus terjedése. 

A járvány gócpontjában, Hupej tartományban a többi között a Honda, a Nissan, a General Motors és a Renault üzemeltet gyárat helyi partnerekkel együttműködve. Valamennyi céget együttvéve 13 AUTÓGYÁR MŰKÖDIK A TARTOMÁNYBAN.

Ezekben 2019-ben közel 2 millió autót vagy egyéb – 6 tonnánál kisebb saját tömegű – gépjárművet gyártottak, ami a teljes kínai termelés 8 százaléka. Hupej az autóipari beszállítók körében is kedvelt telephely, a tartományban az ágazat több mint 700 vállalata folytat termelést, főleg exportra.

Azonban a járvány miatt nem csak Hupejben akadozik a gyártás. A BCG elemzése szerint a kínai autóipar több mint 60 százalékát sújtják közvetlenül a koronavírushoz köthető korlátozások, fennakadások.

A nemzetközileg összehangolt gyártási hálózatokat tekintve a kínai beszállítók kiemelten fontosak. Ezt jelzi, hogy egyedül a kormánykerekek exportja 5,6 milliárd dollárt (1.740 milliárd forint) tett ki tavaly, a fékrendszereké pedig 5,5 milliárd dollárt. A cégek ugyan rendelkeznek raktárkészletekkel – amelyek jellemzően 45 munkanapra elegendőek –, de

A JÁRVÁNY ELHÚZÓDÁSA VILÁGSZERTE SÚLYOS ELLÁTÁSI NEHÉZSÉGEKHEZ VEZETHET, ÉS SZÁZMILLIÓ DOLLÁROS NAGYSÁGRENDŰ BEVÉTELKIESÉST OKOZHAT AZ ÁGAZATBAN.

Az autóipar mellett az LCD-tévék piacára is hatással lehet a Kínában már több mint 72 ezer embert megfertőző vírus, ugyanis ahogy a Hvg.hu az IHS Markit piackutató cég elemzése alapján írja, Vuhanban több LCD-paneleket gyártó cég is működik. A világ LCD-kijelzőinek 55 százalékát Kínában gyártják, vagy hát gyártanák, ha nem állt volna le a járvány miatt a termelés több gyárban is. Mindez ahhoz vezethet, hogy drágábbak lesznek az LCD-tévék, legalább addig, amíg helyre nem áll a termelés.  A járvány az egész világgazdaságra komoly hatással lesz, ráadásul pont akkor jött, amikor amúgy stabilizálódni látszott a globális gazdaság. 

(Index, 2020. február 18.)

 

Zárnak tovább a boltok Kínában

Újabb világmárkák zárták be boltjaikat Kínában a járvány miatt.

Számos gyorsétteremlánc és kiskereskedő zárja be üzleteit a koronavírus terjedése miatt az ázsiai országban, írja az Origo. A vírus február 5-ig már 25 országban jelent meg, több mint 24 ezer embert fertőzött meg és a halálos áldozatok száma már átlépte az ötszázat – összegzi a Business Insider.

A McDonald's és a Starbucks elsőként, még januárban zárta be éttermeit és kávézóit, annak érdekében, hogy megakadályozzák a vírus terjedését. A KFC és Pizza Hut éttermeket üzemeltető Yum China szóvivője elmondta, hogy több, Vuhan tartományban található éttermüket bezárták.

Számos jelentős turisztikai látványosság és vendéglátó egység sem nyit ki, például a Shanghai Disney Resort és az InterContinental Hotels Group is átmenetileg leállt.

Január 30-án az Ikea valamennyi kínai áruházát becsukta, nyilatkozatukban kiemelték, hogy ez a megelőző intézkedés további értesítésig érvényben marad. Ugyanerre hivatkozva zárta be üzleteit a Gap és az Old Navy is. A H&M svéd divatáruház 500 Kínában található üzletéből mintegy száz ugyancsak zárva van.

Az Apple február elsején jelentette be, hogy nyolc nap alatt az összes üzletét bezárja, amit a cég egészségügyi tanácsadói javaslatára tesznek meg.

Ugyanakkor több kiskereskedelmi lánc, mint például a Walmart, jelezte, hogy nem zárnak be. A cég szóvivője elmondta, hogy a vállalat együttműködik a kínai tisztviselőkkel és az egészségügyi szakemberekkel, és figyelemmel kísérik az eseményeket.

(Origo, 2020. február 6.)

 

Koronavírus: bezár az Apple is

Bezárja az összes kínai üzletét az Apple a koronavírus miatt.

Átmenetileg bezárja az összes kínai üzletét és irodáját az Apple a koronavírus-járvány miatt - közölte a vállalat. Már korábban bezárt néhány üzletet és megrövidítette a nyitvatartásokat, látva, hogy elmaradoznak a vásárlók, írja a Portfolio.

Február 9-ig az Apple összes kínai boltja és irodája zárva tart majd - jelentette be a vállalat a Reuters tudósítása szerint. Amilyen hamar csak lehet, újranyitják őket - tette hozzá az Apple közleményében. 

Január utolsó hetében három üzletet zárt be Kínában az Apple átmenetileg a járvány terjedésének hírére és több helyen rövidítette a nyitvatartási időt, miután jelentősen csökkent a boltokban személyesen megjelenő vásárlók száma. 

Kína az Apple harmadik legnagyobb piaca a bevételek alapján és nem csak a termékértékesítések miatt fontos az ország számára, hanem beszállítói is vannak nagy számban a térségben. A járvány központjának számító Hupej tartományban sok gyár leállt egy időre, hogy a járvány terjedését megfékezzék. Emiatt pedig elképzelhető, hogy az első negyedéves gyártási tervek sem teljesülnek majd az Apple-nél.

(Portfolio, 2020. február 1.)

 

Koronavírus: zárnak be a boltok

Durva korlátozásokat vezetett be egy rakás óriáscég a koronavírus miatt.

Sok Kínában működő nemzetközi nagyvállalat vezetett be óvintézkedéseket az új koronavírus járvány terjedésének visszaszorítása érdekében - írja az Index, a vállalatok közleményei alapján összeállított MTI szemle nyomán.

A Facebook felfüggesztett minden, nem létfontosságú utazást Kína szárazföldi területére, és azokat az alkalmazottait, akik a közelmúltban ott jártak, arra kérte, hogy dolgozzanak otthonról.

Az Apple rövidítette a kínai üzleteinek nyitvatartását és korlátozta az alkalmazottak utazását.

A Goldman Sachs amerikai, az HSBC és a Standard Chartered brit nemzetközi pénzintézetek eltiltották munkatársaikat a Kínába és Hongkongba utazástól, és szintén otthonmaradásra kérték azokat, akik az elmúlt időszakban Kína szárazföldi részén jártak.

A Volkswagen német autógyártó vállalat kiadta a Kínában dolgozó munkatársainak, hogy a hivatalosan meghosszabbított holdújévi munkaszünet lejárta után még további két hétig otthonról lássák el feladataikat.

A H&M svéd divatcég 45 Kínában működő üzletét zárta be és felfüggesztett minden Kínába, valamint az országon belül tervezett üzleti utat, a Kínából visszatérő alkalmazottainak pedig azt tanácsolta, hogy két hétig maradjanak otthon.

A British Airways brit légitársaság legalább január 31-éig törölte az összes Kínába és Kínából közlekedő közvetlen járatát, míg a Finnair finn légitársaság március végéig felfüggesztette a Pekingbe, valamint Nankingba közlekedő járatait, és hasonló intézkedéseket jelentett be több más légitársaság is.

Az IKEA svéd bútorforgalmazó óriásvállalat közölte, hogy az összes Kínában működő áruházát egyelőre bizonytalan ideig zárva tartja majd a munkaszünet után is.

A Starbucks amerikai kávézólánc a Kínában működő üzleteinek több mint felét zárta be ideiglenesen.

A kínai Alibaba e-kereskedelmi óriás kiadta a dolgozóinak, hogy a február 2-áig meghosszabbított holdújévi munkaszünet után még egy hétig otthonról dolgozzanak.

A Tencent kínai technológiai vállalat február 9-éig hosszabbította meg a munkaszünetet az alkalmazottai számára.

A Tiktok videómegosztó alkalmazást tulajdonló kínai Bytedance, a Pinduoduo kínai e-kereskedelmi vállalathoz hasonlóan arra kérte a holdújév idején utazó dolgozóit, hogy hazatértük után helyezzék magukat 14 napra karanténba otthonaikban.

Az új koronavírus járvány miatt emellett számos, Kínában működő bevásárlóközpont, étteremlánc és egyéb szolgáltató jelezte, hogy bizonytalan időre felfüggeszti tevékenységét. A döntést egyrészről dolgozóik, másrészről pedig az ügyfeleik biztonsága érdekében hozták meg, az üzleti tevékenység szüneteltetése azonban várhatóan komoly gazdasági károkat okoz majd a világ második legnagyobb gazdaságával rendelkező országban.

(Index, 2020. január 30.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.