blokkk.com                                                   │ kirakatles » vásármódi │                                                       │ hírkirakattmustra │         

 

Szépen sülnek a Brexit-bukták
A Tesco lepakolta a polcról az Unilever cikkeinek egy részét. Később persze megegyeztek.

_________________________________________________________________blokkk.com

Nagy-Britanniában kirobbant az első vita a 31 éves mélységben járó font árfolyamcsökkenéséből származó veszteségek miatt, ugyanis így a brit áruházaknak ma már többe kerül a szigeteken túlról odavitt import. A Tesco már le is vette polcairól az Unilever több termékét, mert nem sikerült megegyezniük az átadási árban. A Tesco kisebb árat kért, az Unilever viszont a régi árat akarta megtartani, tudósított az afférról az Investor.hu.
 

A gyenge fontból fakadó veszteségek körüli vita lényege, hogy a beszállítók, a kereskedelmi láncok,vagy a vásárlók fizessék meg a gyenge fontból származó veszteségeket az importáruk esetében. Az első komolyabb összezördülés a Tesco és az Unilever között robbant ki, mert nem sikerült megegyezniük abban, hogy a font euróval szembeni gyengülésének kockázatát kinek kell viselnie (mivel egy eurónyi áru több fontba kerül).

A tét nem kicsi, június 23-a, vagyis a brit népszavazás óta ugyanis az angol fizetőeszköz értéke mintegy 15 százalékot esett az euróhoz képest, ami 31 éves mélypontot jelent, és az importáruk esetében komoly drágulást okoz.

A két multinacionális cégnek első körben nem sikerült megállapodásra jutni abban, hogy az Unilever megemeli árait, vagy a Tescónak kell lenyelnie a gyengülésből származó veszteségeket. Egyrészt az áruházlánc nyilvánvalóan nem szeretne árat emelni, másrészt ilyen nagy mértékű veszteséget nem hajlandó lenyelni. Az Unilever viszont állítja: a Tescóval kialkudott beszállítói árai nem tartalmaznak olyan árrést, amely ilyen árfolyamveszteséget elbírna. A vita odáig fajult, hogy a Tesco október 12-én levette polcairól az Unilever több termékét is, többek között fagylaltot, szappant és instant tésztákat.

 

A Ma.hu beszámolója szerint az Unilever végül azonban azonban bejelentette, hogy sikerült megoldani a problémát, hasonlóképpen nyilatkozott a Tesco is, bár azt egyikük sem részletezte, miként.

A Unilever érintett termékeit a másik három országos brit áruházlánc, a Sainbury's, a Morrisons és a Waitrose is árulja. E szupermarket-hálózatok is vitában álltak a brit-holland fogyasztóicikk gyártó óriással.

A brit kiskereskedelemben folyamatos és ádáz árháború dúl, a Brit Kiskereskedelmi Szövetség (BRC) pedig állásfoglalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a font gyengülése és az elmúlt évek élelmiszerár-deflációja után az áruházak képtelenek pótlólagos költségeket érvényesíteni a fogyasztói árakban.

A font beszakadásának legfőbb oka, hogy egyre több olyan hír látott napvilágot, melyek szerint nehéz válás lesz az Uniótól, amennyiben nem írnak alá szabadkereskedelmi megállapodást az Unió és Nagy-Britannia között.

 

 

(Investor.hu, Ma.hu, 2016. október 13.

 

 

 

blokkk.com │                                               kirakatles │                                           f » blokkk.com │