blokkk.com áruházvilág - fillérművek                                          HíRKIRAKATTMUSTRA

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________                                                                                                                                                                _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Megy a Groupon, csak éppen veszteséges

Nőtt minden, de a fejlesztések elvitték a pénzt.

                                                                                                                                                                                                                               blokkk.com

A közösségi vásárlási oldalnál, a Grouponnál szépen nőnek a bevételek, a társaság azonban veszteségeket termel. 2014. harmadik negyedévében 27%-kal több bevételt ért el, mint az előző év azonos időszakában, vesztesége viszont az egy évvel korábbi 2,6 millió dollárról 21,2 millió dollárra nőtt.

A közösségi vásárlás egyre népszerűbb, az aktív vásárlóknak, azoknak a felhasználóknak a száma, akik az utóbbi 12 hónapban legalább egyszer vásároltak, 24%-kal nőtt ebben a negyedévben az előző év azonos időszakához képest. A vásárolt termékek és szolgáltatások értéke pedig 39%-kal ugrott meg, részben a Ticket Monster felvásárlása nyomán.

A negyedéves pénzügyi eredményeket lerontotta az új termékkategóriák kiépítése és az akvizíciók, amelyek viszont a jövőbeli növekedést szolgálják. Az egyszeri tételektől tisztítva nullszaldós volt a Groupon, ezt várták az elemzők is. A folyó negyedévre viszont az elemzőknél gyengébb bevételt vár a menedzsment (a piacok 926 millió dollárra számítanak, a cég viszont 875-925 millió dollár közötti bevételre számít).

 

Viszik a GoPro-kamerákat, mint a cukrot

A Groupon részvények közel 5%-os pluszba ugrottak a zárás utáni kereskedésben az eredmények közzétételét követően.

(Portfolio.hu, 2014. október 31.)

 

Kopik a Groupon kuponja

A kuponos társaság bevétele nőtt, de jobb eredményt vártak tőle.

A kuponos Groupon társaság árbevétele 23 százalékkal nőtt 2014. második negyedévében. A 751,6 millió dollár emelkedő árbevételt jelent. Az üzleti eredmény 3 cent egy részvényre jutó veszteség, ami az EPS-t korrigálva a részvénykompenzációval és az akvizíciós költségekkel 1 centes nyereséget jelent. Elemzők 762 millió dolláros árbevétel mellett 1 centes nyereségre (egyszeri tételek nélkül) számítottak.

Az aktív felhasználók száma a második negyedév végére 25 százalékkal, 53,2 millióra emelkedett az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest. A legtöbb felhasználó továbbra is Észak-Amerikában vette igénybe a cég szolgáltatásait, itt 22,6 millió ügyféllel rendelkezik a társaság, míg az európai, közel-keleti és afrikai régióban 14,5 millió felhasználója volt a negyedév végén a Grouponnak.

A Groupon visszafogta a 2014. évi prognózisát, amit a jelentős marketingköltségekkel indokolt. A Groupon így EBITDA soron 270 millió dollárra számít 2014-ben, a korábbi 300 millió dollárral szemben.

A részvények árfolyama a közzétételt követően a zárás utáni kereskedésben 17 százalékot zuhant.

(Portfolio.hu, 2014. augusztus 6.)

 

Megy a Groupon kuponja

Jó negyedévvel zárta a 2013. évet a világ legnagyobb kuponos oldala.

 

A világ legnagyobb kuponos oldalának árbevétele a vártnál nagyobb mértékben emelkedett 2013. utolsó negyedévében, a cég kuponjaival legbonyolított vásárlások értéke szintén emelkedett.

 

A Groupon rendszer lényege, hogy különböző szolgáltató cégektől, leginkább éttermektől, fitnessz- és wellnesskluboktól, kozmetikai szalonoktól nagy, rendszerint ötven százaléknál is nagyobb kedvezményt alkudnak ki annak fejében, hogy ezért egy bizonyos előre megállapított számú vevőt juttatnak az étterembe, boltba, klubba. A tranzakció kuponokkal folyik: a vevő addig nem vásárolhat, amíg a minimális vásárlószám össze nem jön, azaz el nem érik az úgynevezett fordulópontot (tipping point). Ezután a vevők kifizetik a kedvezményes árat, amiről igazolást kapnak. Ez a kinyomtatott kupon feljogosítja őt, hogy egy meghatározott időn belül (pár hónaptól akár egy évig) igénybe vegye a kedvezményes szolgáltatást. A rendszer mindkét félnek kedvez. A vásárló nagy árkedvezményt kap, a Groupon-partner megszabja, hogy milyen feltételekkel, megszorításokkal hajlandó egy átlagnál nagyobb kedvezményt nyújtani. Egy étterem például kikötheti, hogy egy este csak egy kupont lehet beváltani, vagy hogy más akciókhoz a kedvezményt nem lehet hozzáadni.


2013. negyedik negyedévben a kuponos cég egy év alatt 20 százalékkal, 768 millió dollárra növelte árbevételét (várt: 721millió dollár). Az egyszeri tételektől tisztított EPS 4 centet ért el (várt: 2 cent).

 

Világszerte 1,6 milliárd dollárnyi vásárlást bonyolítottak le a Groupon kuponjaival a vásárlók a negyedik negyedévben, ami 5 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Észak-Amerikában 10 százalékkal nőttek a kuponjain keresztül lebonyolított vásárlások. Ez segített ellensúlyozni a többi piac gyengélkedését, ahol viszont összességében 11 százalékos volt a visszaesés.

Az eredményekben nagy szerepet játszott a mobileszközökről történő vásárlások növekedése. A cég összes értékesített kuponjának 50 százalékát már mobileszközök segítségével vásárolták meg az ügyfelek világszerte a negyedik negyedévben, ami 10 százalékos növekedést jelent az előző negyedévről. Ráadásul a Groupon mobilalkalmazásainak letöltése is tovább emelkedett, világszerte már 70 millióan töltötték le ezeket az alkalmazásokat.

Ezzel párhuzamosan folyamatosan szorul vissza a cég több millió reklám-email véletlenszerű kiküldésére épülő ügyfélszerzési modellje. Az elmúlt néhány évben a Groupon 8 milliárd dollárt költött email címek megszerzésére, ami után 200 millió fős bázisa alakult ki. Az ide kiküldött levelek viszont kevésbé voltak hatékonyak. Az innen származó vásárlások már csak kevesebb mint 40 százalékát teszik ki az összes tranzakciónak.

A Groupon egy fejlettebb keresőoptimalizált szoftvert fejleszt, amivel a keresőmarketinget is hatékonyabban tudja használni. Így a Groupon több lehetséges vásárlót tud majd megszólítani, ami hozzájárulhat a bevételek növekedéséhez. A hatékonyabb marketingtevékenységet jelzi, hogy a Groupon marketintköltségei 2013-ban csak 215 millió dollárt tett ki, szemben a 2012-es 336,8 millió dollárral.

2014-ben az első negyedévben veszteségre számítanak az elemzők, két cég felvásárlása 20 millió dollárral csökkenti majd az első negyedéves profitot. Az első negyedévben 710-760 millió dollárt tehet majd ki az árbevétel a cég előrejelzése szerint, viszont az elemzők csupán 685 millió dolláros árbevétellel számolnak 2014. első három hónapjában.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Investor.hu, 2014. február 21.)

 

 
 

blokkk.com Vissza: blokkk.com nyitóoldal Vissza: áruházvilág

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________