blokkk.com                                                         kirakatles » ártortúra                                                    hírkirakattmustra

 

Nincs többé bosszankodás

2017 júniusának közepétől megszűnik a roamingdíj.

 

2017 júniusának közepétől extra költségek nélkül lehet majd emailezni, navigálni, képeket feltölteni vagy telefonálni az Európai Unióban, adta hírül az MTI.


A szavazás eredménye nyomán az Unióban az emberek 2017. június 15-től anélkül válthatnak majd utazás közben adatkapcsolatra, hogy tartaniuk kellene a magas számláktól. Közel tíz év után az Unió véglegesen felszámolja a roamingdíjak problémáját, amely már a mobiltelefonok korszakának kezdete óta gyötri Európát. A magas költségek anomáliát jelentettek egy olyan kontinensen, ahol az emberek szabadon mozoghatnak az országok között, így értékelte a döntést Andrus Ansip digitális piacért felelős uniós biztos.


Az országhatárokat átlépő, barangolásos mobilhasználat különdíját lépcsőzetesen számolják fel. Már az elmúlt években is fokozatosan csökkentek a roamingtarifák az Unión belül, 2017. június 15-én pedig végleg eltűnnek ezek a díjak az egységes távközlési piacról szóló rendelet értelmében.


Kivételt ez alól a "visszaélésszerű", évenként négy hónapnál hosszabb külföldi mobilhasználat képez. Ebben az esetben a szolgáltatók a nagykereskedelmi árakat alkalmazhatják a felhasználók pótdíjazása esetében, azaz hanghívásokkor percenként 3,2 eurócentet, SMS-enként 1 eurócentet, az adatforgalomra 7,7 euró/gigabájt díjat számolhatnak fel. Ez utóbbi fokozatosan csökkenni fog: ilyen esetben 2022-től már csak 2,5 eurót kérhetnek majd egy gigabájtért.

(MTI, 2017. április 6.)

 

 

blokkk.com                                                  kirakatles                                                fblokkk.com