blokkk.com                                                        │ kirakatles » ártortúra │                                                       │ hírkirakattmustra │         

 

Dánia drága, Bulgária olcsó

Az Unióban a nyugati térség országaiban a drágábbak, a keleti félen olcsóbbak az élelmiszerek.

__________________________________________________________________blokkk.com

A visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) közül Szlovákiában a legmagasabbak az élelmiszerárak, amelyek azonban még így is több mint tizedével alatta maradnak az európai uniós átlagnak, ez derült ki a Postová Banka elemzéséből.


Az Eurostat adataira hivatkozó elemzés szerint a visegrádi négyek közül Lengyelországban a legalacsonyabbak az élelmiszerárak,
átlagban 30 százalékkal maradnak el a szlovákiai áraktól. Magyarországon és Csehországban az élelmiszerárak gyakorlatilag azonos szinten vannak, átlagosan 11 százalékkal alacsonyabbak, mint Szlovákiában, ahol viszont az árszint 13 százalékkal marad az uniós átlag alatt.

Az egyes élelmiszer kategóriákat tekintve az árak közti különbségek jelentősebb eltéréseket mutatnak az összehasonlításban szereplő országok között. Magyarországon a szlovákiai vásárló legelőnyösebben üdítőitalokat, valamint kenyeret és pékárut vásárolhat, előbbit 19, utóbbiakat átlagban 18 százalékkal olcsóbban, mint a szlovákiai üzletekben.

Csehország esetében az étolajoknál és zsíroknál, valamint ugyancsak a kenyérnél és a pékárunál mutatkozik a legnagyobb eltérés, az e kategóriákba tartozó termékek 23, továbbá 17 százalékkal kerülnek kevesebbe, mint Szlovákiában. A lengyelországi boltokban az étolajak és zsírok, az egyéb élelmiszerek kategóriájába sorolt termékek, valamint a tej, tejtermékek és a tojás esetében mérhetők a legnagyobb árkülönbségek, ezeket a termékeket 43, továbbá 34 és 33 százalékkal olcsóbban lehet megvenni a visegrádi négyek legnagyobb országában, mint a legkisebben.

Az EU összes tagállamát tekintve az élelmiszerek Dániában, Svédországban és Ausztriában a legdrágábbak. Dániában az élelmiszerekért Szlovákiához képest 63 százalékkal kérnek többet a boltokban.

Az uniós listán Németország, Görögország és Hollandia van a középmezőnyben, a legolcsóbbaknak pedig a volt szocialista országok számítanak, közülük a legalacsonyabb összegeket Lengyelországban, Romániában és Bulgáriában kell kifizetnie a vásárlónak ugyanazon élelmiszerekért.

(Origo, 2016. július 22.)

 

Kúsznak az eurós árak

Felfelé. 2016. januárjában erősödött az infláció az euróövezetben.

__________________________________________________________________blokkk.com

Januárban erősödött kissé az euróövezeti infláció, az Európai Unióban pedig változatlan ütemben emelkedtek a fogyasztói árak, az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat mérése szerint.

2016. januárjában 0,3 százalékra emelkedett a decemberi 0,2 százalékról az éves infláció az euróövezetben. 2015. januárjában a fogyasztói árak még 0,6 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbi szinthez képest.

Az energiaárakat nem számolva az euróövezeti infláció januárban 1,0 százalék volt. Az energiaárak januárban 5,4 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest és 2,7 százalékkal a decemberihez képest.

Az Európai Unióban az infláció januárban a decemberivel megegyező 0,2 százalékon maradt. Egy évvel korábban 0,5 százalékos volt a fogyasztói árak éves csökkenése az EU-ban. 2016. januárjában az Európai Unió 28 tagállamából tízben csökkentek a fogyasztói árak. A legnagyobb éves árcsökkenés Lengyelországban volt, 1,7 százalékos, valamint Romániában 1,5 százalékos, továbbá Cipruson 1,1 százalékos.

A legnagyobb inflációt januárban Belgiumban regisztrálták, 1,8 százalékosat, továbbá Ausztriában 1,4 százalékosat, Svédországban 1,3 százalékosat, valamint Magyarországon 1,0 százalékosat.

(Origo, 2016. február 25.)

 
 

blokkk.com │                                                 kirakatles │                                                 f » blokkk.com │