blokkk.com                                                    │ kirakatles » ártortúra │                                                         │ hírkirakattmustra │         

 

Drágult a gazdabolt világszerte

Többe kerülnek az élelmiszerfélék, különösen a cukor, de a tejtermékek ára is nőtt.

__________________________________________________________________blokkk.com

Megugrottak 2016. augusztusában a világpiaci élelmiszerárak, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) árindexe 1,9 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest. Júliusban még enyhén csökkent, de a megelőző hat hónapban rendre emelkedett az árindex, adta hírül a Világgazdaság. Augusztusban a szemes terményeket kivéve drágult az összes alapvető élelmiszer alapanyag. Különösen a sajt és a pálmaolaj ára emelkedett, a búza, kukorica és rizs ára viszont csökkent a jobb termelési kilátások nyomán.


Az ENSZ szakosított szervezetének előrejelzése szerint 2016-ban 2.566 millió tonna gabonát takaríthatnak be szerte a világon, az előzetes becslésekhez képest 22 millió tonnával többet. A termésnövekedést a világszerte kiemelkedő búza- és a leginkább az amerikai piacon felfutó kukoricatermés húzza. Ugyanakkor lényegében változatlan szinten marad a gabona iránti kereslet, élén a kukoricával és az alacsonyabb minőségű takarmánybúzával, ezért esett az ár. A gabonaárindex augusztusban 3,0 százalékkal csökkent.


Új szelek fújnak a tej és tejtermékek nemzetközi piacán is, ez tükröződött a tejtermék árindexen, amely 8,6 százalékkal emelkedett. Az Európai Unióban csökkent a tejtermelés és visszaesett a csendes-óceáni térség várható exportereje is.


A növényi olajok ára 7,4 százalékkal emelkedett, mert a pálmaolaj erősen drágult. Utóbbi arra vezethető vissza, hogy a vártnál kisebb malajziai termés és a szűkös raktárkészletek mellett növekedett a kínai, az indiai és az uniós importigény.
 

A cukorárindex 2,5 százalékkal, közel hatéves csúcsra emelkedett, majdnem megduplázódott a tavaly augusztusihoz képest. A húsfélék ára alig változott.


A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), valamint a FAO a mezőgazdaságnak a 2016-2025. közötti időszak kilátásairól készített, júliusban közzétett jelentésében még azt vetítette előre, hogy stabilak lesznek az árak, mert lassabban növekszik majd az élelmiszerek iránti globális kereslet, miközben a mezőgazdasági termelékenység emelkedésének és a vetésterületek enyhe bővülésének révén fedezni tudják az igényeket.

(Világgazdaság, 2016. szeptember 8.)

 
 

blokkk.com │                                              kirakatles │                                              f » blokkk.com │