blokkk.com                                                                            kirakatles                                      hírkirakattmustra 

 leltárrleg

Csúcson az üres álláshelyek száma

Ennyit ért az minimálbér emelése? Továbbra is keresik az eladókat a boltok: soha ennyi üres álláshely nem volt a kereskedelemben, de a nemzetgazdaságban sem. 2017 elején harmadával nőtt az üres álláshelyek száma a kereskedelemben. A foglalkoztatottak száma közben csökkent: nyelnek a kisboltok?

fblokkk.com

Tovább hízik a bevásárlóturizmus

Továbbra is Ausztriában költik el a legtöbb pénzt a magyar bevásárlóturisták. A bevásárlóturizmus ugyanolyan ütemben nőtt 2017 elején, mint a webkereskedelem. Persze, a külföldiek is jönnek hozzánk bevásárolni.

Családi költekezés: volt hova nyúlni, ha a boltba kellett szaladni

A béreknél, kereseteknél többet költenek a családok, de hát van miből, például a vállalkozói jövedelmekből, a külföldi hazautalásokból, vagy éppen a feketézés surranó pénzeiből.

A naptár helyére tette a boltokat

2017-ben áprilisra, míg egy évvel korábban márciusra esett a húsvét. A statisztikában ez - a naptár - is sokat számít, hiszen áprilisban már szépen nőtt a bolti kiskereskedelem. 2017-ben azonban kisebb lesz a bolti költekezés növekedésének üteme a korábbiaknál, bár meglepetés nem zárható ki.

Most is a húsosok keresnek a legrosszabbul a boltban

A legjobban a sportszerbolt fizeti az eladókat, a legrosszabbul a húsbolt és a halárus. A kisebb keresetűek kisebb emelést kaptak egy év alatt. Közel 30 ezer forinttal feljebb tolódtak a boltokban a fizetések, de a szakmák közötti különbségek nagyobbak lettek a korábbinál. A legkisebb fizetésű szakmák összetorlódtak a minimálbér környékén.

Kérek két nyugdíjast és két diákot, közben pedig melegítik a töltött káposztát?

2018-ban indulhatnak a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek, amit a mostani diákszövetkezetek is bevállalnának. De miért ne szövetkezhetne bárki, akár egy nagy áruházlánc is szervezhet saját magának. Vagy a nyugdíjasai. És közben tárgyalgat a kormány arról, hogy a kistelepülések boltjai kapjanak pénzt a magas bérterhek kifizetéséhez. Kérdés, miből adja ezt a költségvetés: felmelegítik a töltött káposztát és beszedik a multiktól?

A boltokban a bérek az egekben, létszámnövekedés a padlón

Ötödével emelték a boltosok a bért egy év alatt, de nem nőtt a létszám. Sőt, az élelmiszerboltokban csökkent is. Pedig van még munkaerőhiány. Az élelmiszer szakboltok adják a legkevesebb fizetést továbbra is, de náluk érdekes módon nem csökkent az eladószám. 

A kisboltosok év elején csökkentették a létszámot

A foglalkoztatottak száma esett a boltokban 2017 első negyedévében a kisboltosoknál: sokan nem bírják a minimálbér és a munkaerőhiány miatt a nagyobb bérköltségeket. Hét-nyolcezret is elérhet a kisboltok év eleji létszámcsökkentése. Ez bizony újabb boltbezárást is előrevetíthet.

Kíméletlenül röpködnek százmilliárdok bérre a boltban

Kíméletlen év lesz 2017 a boltok bérgazdálkodásában: már 600 milliárd forintnál is több lehet a bérköltség. Ez közel 50 milliárddal több az előző évinél. Az 5%-os járulékcsökkentéssel 25 milliárdot takarítottak meg a boltosok, de hát a számla azért sokkal nagyobb, kétszeres volt. Az eladók bérköltsége öt év alatt a másfélszeresére nőtt.

2018-ban is a munkaerőhiány nyomja a családi költekezést

Rendesen. A bérek sokkal nagyobb ütemben nőnek majd, mint a gazdaság teljesítménye. A költségvetés csak cammog utána. De így 2018-ban közel 1.000 milliárddal többet lehet majd elkölteni a családi kasszából. Valami lesz a reklámadóval, hiszen másfélszeres bevétel növekedéssel számol a kormány.

Nem mindig akaródzik boltba menni

2017 februárjában nem nőtt a bolti kiskereskedelem, a januári közel 5%-os nekibuzdulás után. A húsvéti ünnepi bevásárlás azért ad majd lendületet.

Adják a béremelést a nagyáruházak

Mindenki emel, aki munkaerőt akar.

Budapest így is nagyon húz a költekezésben

A KSH faragott egyet a földrajzi térségek kiskereskedelmi mutatóin, nem is keveset, csökkentve a megyék különbségeit. De hát így is Budapest tolja a bolti költekezést és van leszakadó térség is. Hiába, a boltban is a pénztárca az úr.

Ez várt a boltban január elején

Olcsóbb a baromfi, a tojás, a friss tej, az éttermi szolgáltatás és az internet, de nem sokáig. A cigiárat az adóhatóság közli, jön majd a bespájzolás. Indul a tizenháromszoros webáruház bírság. Több helyen lesz online kassza. Megszűnt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

Nagyot nyomott a Fekete Péntek itthon is

Minden negyedik vásárló a webáruházak gombjait nyomogatta.

Jöhet az önkiszolgáló boltok aranykora, a részmunkaidő, nagyi pedig ismét beállhat a pult mögé. Kevesebb bolt lesz nyitva vasárnap és éjszaka. A szexshopban vajon mennyi minimálbér kell, ki tudja.

"rögtön jövök"

Egyre drágább a munkaerő a boltokban. A tehetősebbek bért emelnek,  a többiek pedig egyre gyakrabban rakják ki a "rögtön jövök" táblát: már csak egy eladójuk maradt. 500 milliárd forint felett a boltosok bérköltsége.

Dobogóst húzott az online kassza?

Sok az online kasszás adóbevétel többlete, de akkor a piac is nagyot tisztult.

 ártortúrafillérművek

A benzin nagyon húzza fel az árakat

2017 áprilisában 2,2% volt a fogyasztói árak emelkedése, valamelyest gyengült az infláció nyomása az év elejéhez képest. Sokat nyomott felfelé a benzin ára. Márciushoz képest is emelkedtek az árak.

Nincs többé bosszankodás

2017 júniusának közepétől megszűnik a roamingdíj.

A tej felvásárlási ára már 94 forint

A mezőgazdasági azért termelői árak azért még csökkentek 2017 elején.

Olajár: libikóka

Az OPEC fel-, az amerikai olajpala kitermelők lenyomják az olajárat.

Beindult a drágulás

A benzin 20%-kal lett drágább, a cukor 15%-kal. A baromfihús 17%-kal olcsóbb. A tej ára alig, a tojásé 7%-kal csökkent a kisebb áfakulcs mellett, de itt a felvásárlási árak nőttek.

Rátenyereltek a malmok és a pékek

az olcsó búzára

A boltosok a 30%-os búzaáresésből semmit sem kaptak, mivel a malmok és a pékek lenyelték ezt az árcsökkenést. Na és a pékeknek egy 25%-os béremeléshez elég lenne 5-6%-kal emelni a saját átadási áraikat. Ehhez képest kellene szerintük a 30%-os kenyéráremelés a boltban. Nekik.

Mindezt persze a pékek vitatják.

A hideg az egekbe tornázta a zöldségárakat

Két-háromszorosára ugrottak az árak a piacokon. Meg a boltban. Máshol is hideg van: a padlizsán és a cukkini árcédulája mehet az ékszerboltba.

Drágult a gazdabolt világszerte

Többe kerülnek az élelmiszerfélék, különösen a cukor, de a tejtermékek ára is nőtt.

Dánia drága,

Bulgária olcsó

Az Unióban a nyugati térség országaiban a drágábbak, a keleti félen olcsóbbak az élelmiszerek.

A leárazásnak lelke van, szeretjük is érte nagyon!

A karácsony nem csak költekezésben, de leárazásban is gazdag, nyerünk is vele néhány sovány milliárd forintot.

A magyar kuponvilág

A Bónusz Brigád a magyar kuponpiac veleje.

Megy a Groupon, csak éppen veszteséges

Nőtt minden, de a fejlesztések elvitték a pénzt.

 

Átalakultak az ázsiai piacok: a gyártelep és a ruhanagyker a menő. A második legnagyobb kínai piac: a Monori Center. A ruhaboltok negyede, a nagykereknek pedig a fele kínai (vagyis ázsiai) a fővárosban.

 

 vásármódikalmárvilág

Összecsapott a Wal-Mart és az Aldi

Amerikában. És az árcsatába belép majd a Lidl is, de kóstolgat az Amazon is. Ennek más amerikai boltos is issza majd a levét.

Nem kell a Google a márkáknak

Most éppen a VW, a Tesco és a Toyota mondott nemet, mert szélsőséges tartalmú oldalakon nem adják a nevüket.

A lengyel eladók jobban keresnek

Lengyelországban kisebbek a cégek bérjárulékai, így előnyben vannak a közterhek nagyságát nézve.

Megtolják a kártyás fizetést

Sokkal több lesz az bankkártyás elfogadóhely, persze az állam belenyúl a zsebébe. A pénzt a bankok kapják, de a boltosok elfogadóhelyi jutaléka, amit ők fizetnek, nem lehet több 1%-nál.

A fagy lehúzza a

boltokat

A hidegben kevesebbet járunk boltba. Hóesés után és a nagyobb mínuszokban népszerűbb a sarki fűszeres. Jól fogy az alkohol és a hősugárzó. A téli ruhák akciózása ráérősebb. A fagy az élelmiszereknek is árthat. És a rúzsnak is.

Többet vásárolunk, mint amennyit eszünk

Sok élelmiszert dobnak ki a vásárlók, amit megvesznek, de nem esznek meg a végén.

Kilőtt a bevásárlóturizmus

Másfélszeresére nőtt a bevásárlóturizmus: 2016-ban eddig többször és többet vásároltunk külföldön. A legnépszerűbb bevásárlóhely Ausztria, 40% körül költekezési részesedéssel. De miért is?

Nem kell bele eladó

Az Amazon Go eladó, pénztáros nélkül árul. Csak technika van a boltban, meg persze áru.

Nem csípik az indiaiak a készpénz kivonást

Megtört a vásárlási kedv, pedig eddig a fogyasztás húzta az indiai gazdaságot. Néhány év, mire helyre billen a fogyasztási piac.

Szépen sülnek a Brexit-bukták

A Tesco lepakolta a polcról az Unilever cikkeinek egy részét. Később persze megegyeztek.

Az angolok szeretnek érintéssel fizetni

Bankkártyával. A magyar vásárlók is egyre inkább.

Az ár az úr a boltban

A magyar vásárlók többsége nem is szeret vásárolni: igyekszik mielőbb letudni.

Az Apple csak második, harmadik a Microsoft.

 

 hírpolcraklap

Nem költekeznek

a brit vásárlók

A brit fogyasztók kiadásai 0,9 százalékkal emelkedtek 2017 első három hónapjában. Ez a leggyengébb teljesítmény 2013 vége óta. 2016 utolsó negyedévében 2,7 százalék volt a növekedés, a Visa adatai szerint. A Visa adatai a brit fogyasztási kiadások mintegy egyharmadát teszik ki.

(Origo, 2017. április 10.)

Többet vásárolnak

a románok

2017 első két hónapjában 5,4 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyihoz mérten. A növekedés főként az üzemanyag értékesítésének köszönhető, amely 12 százalékkal emelkedett. 2016-ban 13,5 százalékkal emelkedett a román kiskereskedelmi forgalom 2015-höz viszonyítva.

(Napi.hu, 2017. április 4.)

Valentin napi virágeső

Kétszer annyit költöttünk el 2017-ben Valentin-napi ajándékokra, mint az ezt megelőző években. A Pénzcentrum kutatásai szerint virágra és étteremre költöttek a párok legtöbbet, erre megy el a pénz 70%-a.

(Világgazdaság, 2017. február 19.)

 

Többet vásároltak

a németek

2016-ban 1,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom reálértékben 2015-höz képest. A német kiskereskedelem már  hetedik éve emelkedett. 2016. decemberében a forgalom az árhatások kiszűrésével számolva 1,1 százalékkal csökkent a 2015. decemberihez képest, de előtte novemberben 3,5 százalékot nőtt.

(Világgazdaság, 2017. január 31.)

 

 közraktármérleg

2017 első negyedévében 4,1%-kal nőtt a magyar GDP

Magyarország bruttó hazai terméke 2017 első negyedévében 4,1%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedéshez a legnagyobb mértékben az ipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá, így a fogyasztás bővülése is.

(KSH, 2017. május 16.)

blokkk.com                                          fblokkk.com