élelmiszeráruda₪fogadó

Itták azért a Heineken sörét

A Heineken sörgyártó több sört adott el 2017 harmadik negyedévében. És nyereséges is maradt.

A holland Heineken sörgyártó Európát és az Egyesült Államokat kivéve növelte értékesítését 2017 harmadik negyedévében, írja a Napi.hu az MTI nyomán.

A világ második legnagyobb sörgyártójának értékesítése a szeptember végével záródott három hónapban 2,5 százalékkal, 60 millió hektoliterre nőtt. Ez a mennyiség felülmúlta a szakértők által várt 58 millió hektolitert.

A Heineken arra figyelmeztetett, hogy az árfolyamok kedvezőtlen alakulása ronthatják 2017-es eredményét. 2017 első kilenchavi adózott eredménye egyébként 1,5 milliárd euró lett, ami 1 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

Az értékesítésben Európában listavezető Heineken eladása 12 százalékkal nőtt a negyedévben Ázsiában és a csendes-óceáni térségben, Kínát nem számítva, továbbá 8,8 százalékkal bővült Afrikában, a Közel-Keleten, valamint Kelet-Európában.

Az amerikai kontinensen a Heineken értékesítése visszaesett az Egyesült Államokban, amit azonban részben ellensúlyozott, hogy több sört adott el a cég Mexikóban és Brazíliában.

Az európai adatokat rontotta a szokásosnál hűvösebb időjárás Franciaországban és Hollandiában, továbbá az eladások csökkenése Nagy-Britanniában és Lengyelországban.

(Napi.hu, 2017. október 25.)

1 milliárd liter felett a 10 legnagyobb sörgyártó

A világ 10 legnagyobb sörgyártója.

1 milliárd liter felett a világ 10 legnagyobb sörgyártójának a termelése. A Portfolio adta közre a világ legnagyobb sörgyártóinak toplistáját:

1. AB InBev

Éves sörgyártás: 433,9 millió hektoliter
Itt a világ 10 legnagyobb sörgyártójaA belga székhelyű italgyártó agresszív felvásárlási stratégiájának köszönhetően mára már a világ legnagyobbjává nőtte ki magát, messze megelőzve legnagyobb versenytársait, a SABMillert és a Heinekent. A csoporthoz több mint 500 márka tartozik, a legismertebbek a Stella Artois, a Brahma, a Beck's, a Corona és a Leffe.

 

 

 

 

2. Heineken

Itt a világ 10 legnagyobb sörgyártójaÉves sörgyártás: 200,1 millió hektoliter
Néhány kis kitérőtől eltekintce a világ második legnagyobb sörgyártója még mindig családi kezekben van. A holland vállalatot 1864-ben alapították, átvéve az 1592-ben alapított "De Hooiberg" sörkészító amszterdami üzemet. A csoporthoz több mint 170 márka tartozik, a legismertebbek a Heineken, az Amstel, a Cruzcampo és a Birra Moretti. Ehhez a csoporthoz tartozik a Soproni is.

 

 

 

 

 

 

 

3. China Resources Snow Breweries

Itt a világ 10 legnagyobb sörgyártója

Éves sörgyártás: 118,8 millió hektoliter
A kínai sörgyártó a China Resources Enterprise és a SABMiller közös vállalata. vállalat Kína legnagyobb sörgyártója, a kínai sörgyártás közel ötödét adja. A cég márkái nálunk kevéssé ismertek, kínában viszont a legnépszerűbbek között vannak: Snow, Blue Sword, Green Leaves, Huadan, Huadan Yate, Largo, Löwen, New Three Star. 

 

 

 

 

4. Carlsberg

Itt a világ 10 legnagyobb sörgyártója

Éves sörgyártás: 116,9 millió hektoliter
A dán sörgyártó több mint 500 különböző sörmárkát értékesít, a legismertebb a Carlsberg, a Tuborg, az 1664, a Holsten és a Kronenburg. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Molson-Coors

Itt a világ 10 legnagyobb sörgyártója

Éves sörgyártás: 95,2 millió hektoliter
Az amerikai Molson-Coors története is Németországban kezdődött, alapítója, Adolph Coors az 1870-es években emigrált az Egyesült Államokba, ahol Colorado államban alapította meg sörmárkáját. 1959-ben a vállalat találta fel a dobozos sört, ma pedig ők a Nascar hivatalos szponzorai. 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Tsingtao Brewery Group
Itt a világ 10 legnagyobb sörgyártója

Éves sörgyártás: 79,2 millió hektoliter
Kína második legnagyobb sörgyártója is érdekes múltra tekint vissza, 1903-ban két német telepes fektette le a mostani Tsingtao csoport alapjait. Azóta már a világ minden táján megvetették a lábukat, a 70-es évek óta pedig a Tsingato az Egyesült Államok legnépszerűbb kínai sörmárkája. 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Asahi

Itt a világ 10 legnagyobb sörgyártója

Éves sörgyártás: 59 millió hektoliter
Asahi sört először 1892-ben gyártottak, azonban azóta rengetek változáson ment keresztül a cég, aminek köszönhetően az Asahi mára Japán legnagyobb sörfőző vállalatává nőtte ki magát.10. Groupe Castel

 

 

 

8. Yanjing

Itt a világ 10 legnagyobb sörgyártója

Éves sörgyártás: 45 millió hektoliter
Kína harmadik legnépszerűbb sörét csak 1980-ban kezdték el készíteni, azonban 1995-óta már a Yianjing a kínai kommunista párt "hivatalos" söre, sőt a 2008-as olimpia játékok egyik fő szponzora is a Yianjing volt. 

 

 

 

 

 

9. Kirin

Itt a világ 10 legnagyobb sörgyártója

Éves sörgyártás: 42,5 millió hektoliter
A japán sörgyártó régi múltra tekint vissza. A Kirint 1885-ben alapították, azonban azóta már a Mitsubishi Group része lett, és saját sörei mellett (Ichiban Schibori, Akiaji, Fukkoku, Tanrei ) olyan külföldi söröket is forgalmaz, mint a Budweiser és a Heineken. 

 

 

 

10. Groupe Castel

Itt a világ 10 legnagyobb sörgyártója

Éves sörgyártás: 32,9 millió hektoliter
Az 1949-ben alapított francia italgyártó továbbra is alapítója, Pierre Castel nevét viseli, és családja azóta sem adta ki kezéből a vállalat irányítását. A Castel nem csak, hogy Európa egyik vezető bortermelője, de egyre nagyobb súlya van az afrikai rövidital piacon is. A cég legismertebb sörmárkája a Flag és a Castel. 

 

 

 

 

(Portfolio, 2017. augusztus 13.)

 

Jöhet az egész sörpiac raportra

Előnyt adna a kormány a sörgyártó magyar kicsiknek.

Megakadályozza a négy nagy magyarországi székhelyű, ám külföldi tulajdonú sörgyár a kisüzemek térnyerését a hazai piacon, mondta a Magyar Időknek Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke. A gyakorlat szerint olyan szerződéseket kötnek a sörmultik a vendéglátósokkal, amelyekben sokszor kizárólagos forgalmazást kérnek, vagy meghatározzák az eladási mennyiséget. Ha a tulajdonos nem teljesíti a vállalásokat, súlyos kötbért számítanak fel a nagy gyárak. Az elnök szerint a kisüzemi sörök 1-2 százalékos piaci arányát többek közt a szabályozás mellett a csapolt sör áfacsökkentése segítené, írja a Magyar Idők.

Meg is vizsgálná a kormány a sörgyárak működésének szabályozását, a nagy cégek és a kisebb magyar szereplők, valamint a vendéglátóipari vállalkozások viszonyát, mivel véleménye szerint a Csíki sörhöz hasonlóan kiszolgáltatott kis szereplőket rendre eltapossák a multik.

Komoly akadályt jelent a kisüzemi sörfőzdéknek a külföldi tulajdonban lévő négy sörgyár, ugyanis a multik üzletpolitikájukkal nem hagynak sok lehetőséget a vendéglátósoknak a kézművesként ismert sörök értékesítésére, állítja a sörfőzdék 80 százalékát tömörítő Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke, a Fóti Kézműves Sörfőzde vezetője. A négy nagy sörgyár gyakorlata az, hogy hosszú távú szerződést kötnek az adott vendéglátóhellyel, sokszor kizárólagos forgalmazást kérve, amely kötelezettségtől már nagyon nehéz szabadulni. A szerződéskötéskor az üzletnek vállalnia kell, hogy meghatározott sörmennyiséget adott idő alatt értékesít, ráadásul sok esetben kizárólag csak az adott cég termékeit forgalmazhatja.

A sörmultik korábbi gyakorlata még szigorúbb volt, ugyanis régen teljes kizárólagosságot határoztak meg szerződéskötéskor. Jelenleg, ha a tulajdonos nem tudja teljesíteni az elvárt mennyiség értékesítését, akkor a vendéglátóhelynek kötbért kell fizetnie, vagy szerződést kell hosszabbítania a sörgyárral. Kiderült, hogy a vendéglátósok 90 százaléka függ a nagy sörgyáraktól, ráadásul az ajánlatuk meglehetősen kecsegtető, mivel általában kiegészítőket, például söröskorsókat, vagy egyéb üzemeltetéshez szükséges eszközöket is adnak, saját márkajelzésükkel ellátva. A vendéglátósoknak teljesíteniük kell kötelezettségvállalásaikat, ezért sokan nem rendelnek kisüzemi sört.

A kisüzemi sörfőzdéknek az előbb említett gyakorlat miatt esélyük sincs komoly piaci részesedésre a multikkal szemben. A kézműves sörök keresletének növekedése miatt ugyanakkor már kimutatható a kis főzdék piaci részesedése, amely 1-2 százalék. Az Egyesült Államokban például azonban arányuk megközelítőleg 20 százalék.

A szövetség vezetője felidézte, hogy a probléma nem új keletű. A nagy sörgyárak privatizációja a 90-es évek elején kezdődött, viszont pontosan azóta nem is tudnak a kicsik érvényesülni a hazai piacon, és már korábban ezeknek a vállalkozásoknak 90 százaléka tönkrement. A kormány ugyan ma már lehetőséget nyújt pályázatok útján, kisvállalkozói támogatások formájában a fejlesztésekre, ám ez nem elég a piaci részesedés növeléséhez.

A kézműves sör nem csak a drága, prémium kategóriás italokat jelenti. A kisüzemek is főznek a nagy gyárak árfekvésében söröket. Az egyesület már javasolta a kisüzemi főzdék helyzetének javítására a csapolt sör áfájának csökkentését. Ez azért is lenne kedvező, mert a nagy gyárak forgalmának csak mintegy 10 százalékát adja a csapolt sör, szemben a kisüzemi sörfőzdék 40 százalékos hozzájárulásával. Két évvel ezelőtt a Gazdasági Versenyhivatal a sörgyárakat arra kötelezte, hogy kizárólagos piaci részesedésük 20 százalékáról 2017 végéig le kell mondaniuk, azonban ennek egyelőre nincs jele az egyesület elnöke szerint.

(Magyar Idők, 2017. március 18.)

 

Most éppen japán lesz a Dreher

A MOL lemaradt, pedig belecsapott volna a sörpiacba.

Egy japán cég megvásárolja az Anheuser-Busch InBev öt kelet-európai sörmárkáját, köztük a magyar Drehert is. Egy japán üzleti lap értesülései szerint az ügyletet rövidesen hivatalosan is bejelenthetik, tudósít az Origo.

A Nikkei úgy tudja, hogy az Asahi Group Holdings mintegy 900 milliárd jent (7,8 milliárd dollárt, körülbelül 2.300 milliárd forintot) fizet egyebek között a cseh Pilsner Urquell, a lengyel Tyskie és Lech, valamint a magyar Dreher megszerzéséért.

A Reuters november eleji értesülése szerint a Mol is ajánlatot tett egy konzorcium tagjaként a sörmárkák megvásárlására. A Mol a lengyel Maspex Wadowice Group üdítőital-gyártóval és a PZU biztosítóval együtt nyújtotta be ajánlatát. A Mol nem nyilatkozott akkor az értesülésről.

A világ vezető sörgyártója, a belga-brazil Anheuser-Busch InBev októberben 96,2 milliárd dollárért vásárolta fel a SABMillert, a második legnagyobb sörgyártót. A létrejött új sörgyártó a nemzetközi sörpiac harmadát felügyeli. Az AB InBev már korábban bejelentette, hogy értékesíti a megvásárolt SABMiller magyarországi, romániai, csehországi, szlovákiai és lengyelországi érdekeltségeit. Erre azért kényszerül, hogy elejét vegye annak a vádnak, mely szerint visszaél erőfölényével, és az egyesülés megsérti az unió közösségi versenyszabályait.

(Origo, 2016. december 13.)

 

Gyengén habzik a Dreher

A SABMiller forgalma nőtt, a profitja viszont csökkent.

Nem zárt jó évet a jelenleg még éppen a világ második legnagyobb sörgyártójának számító SABMiller, a cég profitja ugyanis 2015-ben 18 százalékkal csökkent. A cég, ami többek között a magyar Dreher tulajdonosa is, ugyanakkor 2 százalékkal több sört és 6 százalékkal több üdítőt adott el világszerte, mint az előző pénzügyi évben.

A gondot az okozta, hogy a dollár nagyon erős volt a többi ország valutájához képest, ahol a SABMiller eladta a söreit, így a bevétel egy részét elvitte az árfolyamkülönbség.

A világtörténelem egyik legnagyobb felvásárlása készül a sörpiacon egyébként, mivel megveszik a Dreher tulajdonosát. Így ez lehetett az utolsó év, amikor a SABMiller független cégként számolgathatta a profitját, ugyanis éppen felvásárolja őt a világ legnagyobb sörgyártója, az AB InBev. A belga vállalta 108 milliárd dollárt fizetne a SABMillerért, ez viszont akkora üzlet, hogy azt jóvá kell hagynia a világ több versenyjogi hivatalának, többek között az Európai Bizottságnak is.

A Drehet, a SABMiller többi márkájával együtt viszont nagy valószínűséggel kimarad az összeolvadásból. A magyar sörmárkát a SABMiller egész kelet-európai portfóliójával, így a Pilsner Urquell-el együtt eladná az új tulajdonos egy harmadik cégnek. Erre részben azért van szükség, hogy az EB ne akadályozza meg a sörvilág legnagyobb cégfelvásárlását.

(Index, 2016. május 18.)

 

Egy korsó lesz az AB InBev és a SABMiller

A Dreher lett világ legnagyobb sörgyártója. Az éves magyar GDP értékéért.

Létrejött a hónapok óta készülőben lévő söripari egyesülés: a belga–brazil Anheuser-Busch InBev felvásárolja legnagyobb versenytársát, a sör világpiacon a második helyen álló SABMillert, amely egyébként a Dreher sörgyár anyavállalata. A két óriás egyesítésével jelentős koncentráció megy végbe a globális sörpiacon, az egyesített cég a nemzetközi sörgyártás megközelítőleg 30 százalékát tarthatja kézben.

Az AB InBev a hónapok óta tartó alkudozás során egyre nagyobb ajánlatot tett a SABMillerre. Végül októberben alakult ki a végleges vételár, az AB InBev részvényenként 44, összesen 68 milliárd fontot ajánlott fel, ami 30 ezer milliárd forintnak felel meg. Előtte az AB InBev részvényenként 43,50 fontot, azelőtt 42,15 fontot, még korábban pedig 38, majd később 40 fontot ajánlott. A végső ár közel 40 százalékkal magasabb annál a 29,34 fontnál, amin a SABMillert jegyezték szeptember 14-én, egy nappal azelőtt, hogy megjelentek a felvásárlási szándékkal kapcsolatos első hírek. Az Exane BNP Paribas becslése szerint a létrejövő cég a harmadik legnagyobb lesz a világon a fogyasztási cikkek piacán a Procter & Gamble és a Nestlé mögött. Az ügylet részeként a SABMiller amerikai üzletágát leválasztják.

Piaci elemzők szerint a felügyeleti engedélyezéssel más piacokon, például Kínában is nehézségek lehetnek. Az átalakulás nemzetközileg is alaposan felforgatja a piaci erőviszonyokat. Az egyesített cég a globális sörtermelés 29 százalékát tartja majd egy kézben, ami évi 198 milliárd liter sör előállítását jelenti. A fúzió után a piac második helyére, húsz százalékkal kisebb piaci részesedéssel a Heineken lép, amely Magyarországon a Sopronit gyártja. Rajtuk kívül komoly szereplőként csak a Carlsberg és a China Resources Enterprise marad versenyben.

(Magyar Idők, 2015. november 12.)

 

A hűvös napok megcsapolták a sörpiacot

Kevesebb sör fogyott 2016-os nyáron, szívtak a magyar sörgyártók.

Hiába a nagy sportesemények és a zenei fesztiválok felhajtóereje, az alacsonyabb átlaghőmérséklet miatt elmaradt a várt jó sörértékesítés a nyári hónapokban. A sörgyártók ki vannak szolgáltatva az időjárásnak.

A sörfogyasztást leginkább az átlaghőmérséklet befolyásolja, a hűvös, változékony nyár értelemszerűen nem kedvezett az értékesítésnek. Előzetesen arra számítottak a magyar sörgyártók, hogy a 2016-os nyár sporteseményei miatt 150 ezer hektoliterrel, azaz 30 millió korsóval több sör fogy majd, mint egy átlagos évben. Ez a többlet a labdarúgó Európa-bajnokság és az olimpia idejére várt 2,5–3 százalékos növekedésből jött volna, a kedvezőtlen időjárás miatt azonban már az is jó eredmény lenne, ha a tavalyi szintet hozná a sörpiac. A sörgyártók szerint hiába befolyásolták kedvezően a fogyasztást a sportesemények és a zenei fesztiválok, de nem volt huzamosabban napos, száraz idő, így elmaradt a bővülés.

2015-ben például a kánikula idején négy százalékkal több sör fogyott. 2015-ben egyébként 6,5 millió hektoliter sört értékesítettek a legnagyobb magyarországi gyártók, a söripar adó- és járulékbefizetése pedig már a 71 milliárd forintot is elérte. Előbbi négy-, utóbbi hétszázalékos növekedés volt a megelőző évhez képest. A legjobb minőségű sörök eladása több mint 20 százalékkal ugrott meg. 

2016. nyarának egyik változása, hogy a kisüzemi főzdék és a nagy sörgyártók egyre több lager típusú (alsó erjesztésű) sört állítottak elő, az utóbbi időben ugyanis  nőtt iránta a kereslet.

A magyar sörpiac bővülése a központi költségvetésnek is jó lenne, a növekvő forgalom mellett megugranak az iparág adó- és járulékbefizetései is. A hazai söripari cégek 2015-ben 23 milliárd forintnyi általános forgalmi adót és 40 milliárd forint jövedéki adót fizettek be, előbbi 12, utóbbi négy százalékkal több, mint egy évvel korábban. Környezetvédelmi termékdíjból is csaknem egymilliárd forinttal több folyt be az államkasszába 2015.ben, mint korábban. Az elmúlt tíz évben a sör jövedékiadó-terhelése 70 százalékkal nőtt, de az inflációtól szűrt ára 2000 óta nem változott. Nem alaptalanul panaszkodnak a gyárak: a fogyasztók árérzékenyek, éles a verseny. Manapság ha valaki félliteres, dobozos világos sört vásárol 200 forintért, abból 80 forint, vagyis az ár 40 százaléka jövedéki adó, termékdíj és áfa, így a maradék 60 százalék fedezi az előállítást, a csomagolást, a szállítást, a kereskedői árrést és a marketinget.

(Magyar Nemzet, 2016. augusztus 26.)

 

Fogyatkozik a sör piaca

Feljövőben viszont a kézműves sör.

Európa komoly hagyománnyal büszkélkedhet a világban az alkoholpiacon. Mostanában azonban csökkent az alkoholos italok piaci részesedése Nyugat-Európában az elmúlt öt évben. Mennyiségben 2009. és 2015. között nagyjából 5 százalékkal zsugorodott a nyugat-európai szeszesital piac, 46 milliárd literről 43 milliárdra.

Az európai sör különösen nehéz időszakon megy keresztül. Míg 2009-ben a piac 131 milliárd euró értékű volt, addig 2014-re már éles, 7 százalékos csökkenéssel 122 milliárdosra esett vissza. Az európai sör azonban még mindig elég népszerű a világban. Az egyik legnagyobb globális gyártónak számító Heineken például 250 márkát árusít a Föld 179 országában.

A belga, a német, a cseh vagy a brit sörök igen erős nemzetközi piaccal is bírnak, az eladásokat viszont két fontos trend befolyásolja. Egyrészt az, hogy az amerikai sörök egyre népszerűbbek lesznek. Az amerikaiak úttörő szereppel bírnak a kézműves sörök területén, amely világszerte jelentős felívelést mutat.

A másik fontos trend, hogy a kézműves sörök komoly piaci részesedést vesznek el a nagy európai sörfőzőktől. Az Egyesült Királyságban ezzel együtt a lager sörök eladásai 8 százalékkal estek az elmúlt öt évben, míg az ale típusúak értékesítései 895 millió literről 913 millióra emelkedtek 2014. és 2015. között.

A kézműves sörtermelés jelentősen segíti a helyi és kísérleti jellegű sörfőzők működését, akik képesek kiváló és piacképes söröket gyártani, lecsípve így a nagyok piaci részesedéséből.

A versenyben a nagy európai gyártók például felvásárolják a kézműves sört gyártó kihívóikat. Így tett az AB InBev, a világ legnagyobb sörkészítője is, amikor megvette a brit Camden Town Brewery kézműves céget 2015 végén. Mások ezzel szemben a saját terméklistájukat próbálják kibővíteni és beszállnak a kézműves sörgyártásba.

(Investor.hu, 2016. április 24.)

 

Sörpiac: kinek nagyobb a habja?

Nyomulnak a feltörekvő piacok és a kézműves sörök.

Az elmúlt években a sörpiacot a feltörekvő régiók húzták nagyobb súllyal a fejlett országokkal szemben. A söripari vállalkozások a növekedés gyorsítása érdekében jelentős felvásárlásokat is folytattak, melynek eredményeként az öt legnagyobb vállalat már a teljes termelés több mint 50 százalékát adja a világon. A fejlett piacokon visszafogottabb a kereslet a hagyományos sörök iránt, de a fogyasztói szokások változása nyomán nőtt a kézműves sörök népszerűsége. Az utóbbi években csökkent a söriparban tevékenykedő vállalkozások száma, az 5 legnagyobb 10 évvel ezelőtt a piac 32 százalékát fedte le.

2012-ben a Heineken vásárolta fel az Asia Pacific Breweriest 24 milliárd dollárért, pár évvel korábban, 2008-ban 60 milliárd dolláros tranzakció keretében egyesült a Anheuser-Busch és az InBev, amivel a piac legnagyobb szereplője jött létre. Friss hírek szerint az AB InBev felvásárolhatja a piac második legnagyobb szereplőjét, a SabMillert.

2009-2014. között az iparágban évente átlagosan 4,1 százalékkal nőtt a társaságok összesített árbevétele. A piac bővülését részben a fiatalabb korosztály fogyasztói szokásainak megváltozása serkenti, miután a rövid italok helyett az alacsonyabb alkoholtartalmú italok, így a sör kerülnek előtérbe. A jövedelmek emelkedése nyomán várható, hogy a prémium termékek felé tolódhat el a fogyasztás szerkezete.

A globális sörtermelés növekedése a válságot követő években lassult, a válság előtti években 5-6 százalékkal bővült a piac, az utóbbi években viszont kisebb az emelkedés.

A fejlett piacokon mérséklődött a kereslet a hagyományos sörök iránt. Az Egyesült Államokban és több más fejlett piacon egyre népszerűbbek ugyanakkor a kézműves sörök. A nagyobb társaságok már megkezdték a kisebb kézműves gyártók felvásárlását, így az AB Inbev és a SabMiller is.

Az előző évben a világ egyik legnagyobb sörpiacán, az Egyesült Államokban a kézműves sörök értékesített volumene több mint 17 százalékkal emelkedett, míg a teljes amerikai sörpiac közel 2 százalékkal zsugorodott. A kézműves sörök piaci részesedése ugyanakkor egyelőre kevesebb mint 8 százalék. Elemzők szerint a kézműves sörök iránti kereslet növekedése a következő években számos más országban is lendületet vehet.

A labdarúgó világbajnokságok alatt jellemzően megugrik a sörfogyasztás. Az AB InBev az egyik hivatalos szponzora volt a világbajnokságnak, a stadionokban kizárólag a hozzá tartozó Budweiser és Brahma söröket árulták, a televízióban is ezekhez a márkákhoz köthető sörreklámokat vetítettek. A labdarúgó világbajnokság az egyik legjobban követett televíziós műsor a világon: a statisztikák szerint az idei döntőt mintegy 1 milliárd ember követhette, míg a 2012-es londoni olimpia megnyitó ünnepségét is "csupán" 900 millióan nézték, az idei amerikai Super Bowlnak pedig "alig" 167 millió nézője akadt.

A söripari társaságoknál részben a feltörekvő piacokon a következő években továbbra is várható keresletnövekedésre építve az elemzők 5-15 százalékos nettó eredménynövekedéssel számolnak a 2014-2016-os időszakban. A nettó eredmény soron a leglátványosabb növekedést a japán Asahi vállalattól várják a szakértők.

(Portfolio.hu, 2014. július 14.)

 

Tarolnak a sörfőzdék itt is, ott is

Az amerikai és a cseh sörpiacon is előretörtek a sörfőzdék.

Július 4-e nagy ünnep az amerikai sörgyártók számára, hiszen ezen a napon jócskán megugrik a fogyasztás. A kisebb méretű kézműves sörgyártók az elmúlt két évtizedben nagyot nőttek, így az ünneplésből is több jutott nekik. Az Egyesült Államok statisztikai hivatalának legfrissebb adatai szerint az elmúlt öt évben megduplázódott a sörfőzdék száma. Az elmúlt két évben átlagosan napi szinten 1,2 új sörfőzde nyitotta meg kapuit.

A növekedés elsősorban a gomba módra elszaporodó kézműves sörfőzdék népszerűségére vezethető vissza, melyek jelenleg az amerikai sörpiac 7,8 százalékát teszik ki. 2013-ban már 15,6 millió hordó kézműves sört készítettek az USA-ban, az 1 milliós határt a ’90-es évek elején lépték át.

Az elkövetkezendő években tovább növekedhet a kézműves söripar, több mint ezer kézműves sörfőzde nyitása van tervben. Korábban, a második világháborút követően éppen ellentétes folyamat játszódott le az amerikai sörpiacon. Az Anheuser Busch-hoz hasonló sörgyártók ugyanis felvásárolták a kisebb versenytársakat, aminek következtében a ’80-as évekre soha nem látott szintre csökkent a sörfőzdék száma.

A kis sörfőzdék jelenlegi előretörése komoly fenyegetést jelent a nagy sörgyártók számára, melyek új saját, különböző ízesített sörökkel próbálják meg felvenni a versenyt. A tengerentúlon lezajló folyamatok ráadásul más országokban is lejátszódhatnak, így lépniük kell a sörgyártóknak.

(Investor.hu, 2014. július 6.)

 

Jól habzanak a cseh minisörgyárak

Megduplázódott három év alatt a minisörgyárak száma Csehországban.

Jelenleg Csehországban 215 minisörgyár üzemel, számuk 2015 végére mintegy 350-re emelkedhet. A hatályos cseh szabályozás szerint az a sörgyár számít minisörgyárnak, amely maximum 10 ezer hektoliter sört főz évente. Eddig a határig a sörgyárak kedvezményesen adóznak.

A minisörgyárak sörei iránt egyre nagyobb a kereslet. A termékek 90 százalékát vendéglőkben adják el csapolt sörként, míg tíz százalék palackozva kel el. Jelenleg a minisörgyárakban főzik az évi cseh sörtermelés valamivel több mint egy százalékát.

Az elmúlt három évben évente mintegy 50 minisörgyár kezdte meg működését. Az érdeklődés az itt főzött sörök iránt egyre nagyobb Csehországban. Statisztikai kimutatások szerint a minisörgyárak termelése tavaly éves szinten 15 százalékkal emelkedett. Ez azért is érdekes, mert az előzetes adatok szerint az egész cseh sörgyártás tavaly éves szinten mintegy 3-4 százalékkal csökkent.

A minisörgyárak termékei iránti érdeklődés növekedésének az sem akadálya, hogy ezek a sörök átlagban 30-50 százalékkal drágábbak, mint a nagy sörgyárak termékei. A minisörgyárak számára kedvező, hogy egyre több vendéglő igényli söreiket. A termékek 90 százalékát vendéglőkben adják el csapolt sörként, míg tíz százaléka palackozva kel el.

A minisörgyáraknak hagyománya van, hiszen a múltban szinte minden faluban, városban volt ilyen. A minisörgyárak közül eddig egyik sem jutott csődbe, legfeljebb gazdát cserélt. A minisörgyárak célja, hogy Csehország elérje az amerikai szintet.

Az Egyesült Államokban a sörpiac mintegy 10 százalékát a minisörgyárak adják. Ez a sör drágábban értékesíthető, mint a nagy sörgyárak terméke, ezért gazdaságilag kifizetődő a vállalkozás. Erre a nagy sörgyárak is rájöttek, például a világ legnagyobb sörgyárának, az Anheuser-Busch-nak számos minisörgyára van.

(Világgazdaság, 2014. március 13.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.